Повече заболели от сезонен грип очакват тази зима вирусолозите. Причината е в неспазването на противоепидемимните мерки. Това каза за Euronews Bulgaria директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Грипната вълна обичайно започва да се надига в края на годината, да се разгръща през януари и февруари. Миналата година имаше малко закъснение, но имахме доста по-сериозен грипен сезон спрямо предишната. И тази година също очакваме по-сериозен.

"Очакваме тези щамове, които са включени в грипната ваксина – двата варианта на грип А и грип В. Обикновено започваме с грип В. Със сигурност ще има повече случаи от миналата година заради неспазването на мерките“, прогнозира проф. Христова.

"Много важно е, че имаме безплатни ваксини против грип, по Националната програма за превенция на грип, а другите ще бъдат свободни в аптечната мрежа. Добре е да има 2 седмици, но нека да е месец преди очакваната грипна вълна, за да се изгради добър и силен имунитет. Така че точно сега, месеците октомври и ноември, особено за рисковите групи, дори и да са по-млади хора с хронични заболявания, техният имунитет е отслабен, те са по-податливи на заболяване и на усложненията след това. Силно препоръчително е – нека да се ваксинират, за да имат спокойна зима", каза още проф. Ива Христова.