Днес се очаква Централната избирателна комисия да обяви имената на 17-те евродепутати, които България ще излъчи в Европейския парламент за следващите пет години.

На евроизборите у нас победител стана ГЕРБ-СДС, която получи 24,70%. Втори се нареди ДПС със 17,07%, трети останаха коалицията ПП-ДБ с 14,33%. Четвърти, пети и шести станаха съответно "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" Сензацията на тези избори ПП "Величие" няма да има свой евродепутати, след като формацията събра едва 4,07%, които обаче са недостатъчни за прескачането на бариерата. 

ГЕРБ-СДС ще вземе 5 места в следващия европарламент. Те ще отстъпят един мандат на "Има такъв народ", които за първи път ще излъчат свои представител в Европарламента.

При ГЕРБ-СДС лидер по преференции е Росен Желязков, който получава 70 693. В следващия парламент първите ще се представляват от Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев и Ева Майдел. Ако обаче Желязков реши да остане народен представител и да се възползва от мандата си от Благоевград, то Илия Лазаров може да стане евродепутат. Желязков вече е подал документите си в ЦИК за отказ от евродепутатското си място

ДПС ще изпрати трима евродепутати. Кресла получават Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Елена Йончева, която бе пета в листата получава 4013 префернции. В случай че Чакъров се откаже от мястото си, Танер Кабил може да отиде в Брюксел. За да влезе Йончева обаче, то Искра Михайлова трябва да се откаже от своето място. Последната бе водач на листите на Движението в Пазарджик и Перник за националния парламент.

При ПП-ДБ евродепутати най-вероятно ще бъдат Никола Минчев, който е водач на листата, Радан Кънев, който получава 35 971 преференции и Христо Петров (Ицо Хазарта), който взима 24 897. По този начин и Радан Кънев, и Хазарта изпреварват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

Стефан Тафров получава над 15 000 преференции, Елисавета Белобрадова, която бе последна в евролистата, взима над 14 000 преференции. И двамата обаче не получават достатъчно, за да вземат евродепутатско място. Ако няма други размествания, това би означавало, че "Да, България" няма да има свой представител в Европарламента.

Рекордьорите по преференции на евроизборите са "Възраждане". Петър Волгин, който бе втори в евролистата, получи над 70 000 гласа – 71 224 преференции. От партията ще изпратят още Станислав Стоянов, който е лидер на листата и Рада Лайкова.  

При БСП броят на евродепутатите спада от четирима през изминалия мандат на двама през настоящия. Евродепутатски места ще получат Кристиан Вигенин и Румен Гечев. След оставката на Корнелия Нинова обаче се появи въпросът дали Вигенин, който е и заместник-председател на партията, няма да остане в България, за да поеме временно управлението на партията.

Вчера Нинова каза, че не е коментирала такъв сценарий с Вигенин и че той най-вероятно ще замине към Брюксел. Гечев пък бе кандидат за народен представител във Видин, но левицата най-вероятно отново няма да вземе мандат, така че депутатското му място е пдо въпрос.

"Има такъв народ" също ще има евродепутат. Това най-вероятно ще Ивайло Вълчев, ако последният не реши да остане народен представител. Вълчев бе и водач на листата в Бургас, и в 24 МИР София на ИТН. Втори в листата е Андрей Чорбанов, който бе заместник-председател на парламента в 49-отото Народно събрание.