Повече хора получават достъп до психологическа помощ благодарение на приложение, базирано на изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Чатботът Limbic Access е разработен от Националната здравна служба на Великобритания преди 2022 г. Целта е била всички пациенти, нуждаещи се от консултация с психолог, да бъдат насочени за разрешаване на проблема при най-подходящия за тях специалист.

"Чатботът разбира по ключови думи какъв би могъл да бъде проблемът. Ако пациентите биха искали да разберат повече предварително, те биха могли да получат ориентир за психологичното си състояние. Но тук акцентът не е върху някаква моментна, бърза диагностика, а по-скоро върху това да се намери най-добрия специалист за всеки специфичен случай“, обясни доц. Тодорова.

Оказва се, че за година и няколко месеца 4,6 милиона пациенти са получили препоръка къде да отидат и с кого да се срещнат. Благодарение на Limbic Access делът на потърсилите и получили достъп до психологическа помощ сред малцинствените общности се е увеличил с близо 150%.

"Много тъмнокожи, много хора с мигрантски статут или с различна сексуална ориентация, чувствайки се дискриминирани и бивайки сегрегирани, до този момент не са проявявали смелост и не са били активни, но Limbic им дава възможност да се справят с проблемите си“, допълни доц. Тодорова.