Стартира електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти. Тя бе представена днес от служебните министри на икономиката Никола Стоянов и на земеделието Явор Гечев. Правителството предприе тази стъпка в опит да бъде овладяна високата инфлация, а целта е потребителите да имат възможност да сравнят цените на хранителни продукти в различни търговски обекти. 

Платформата е изцяло разработена от "Информационно обслужване" АД и тръгва още днес. Разработването на този сайт струва 30 хиляди лева и е собственост на Министерството на икономиката и индустрията. 

Тя предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина.

Досега са включени 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки като масленост при киселото мляко, бял или типов хляб. С възможността на системата да де проследи изкупната цена на основните суровини като млякото и слънчогледа, потребителя може да получи цялата информация за формиране на цената от суровина до краен продукт на рафта. За максимално удобство всички цени, които могат да бъдат видени от потребителите в сайта, са със сключен ДДС. 

Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в 7 европейски държави. Сайтът предоставя също информация за цените на 11 основни хранителни продукти (олио, ориз, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, бяло сирене, кашкавал, яйца, цяло пиле охладено, адаптирано сухо мляко) в 7 европейски държави. Данните се предоставят на седмична база от търговските аташета към Министерството на икономиката и индустрията. Те се събират от 3 до 4 големи вериги, като приоритетно се избират такива, които оперират и в България, както и от 1 до 2 по-малки търговски обекти. В мониторинга са включени европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб. 

"Във времето, с натрупване на данните, ще може да показва и много ясно тенденциите в движението на цените на храните - било то на дребно, на едро, тенденции в цената на суровината. Тази информация ще е един много полезен инструмент за всяко правителство, за да се следи за изкривявания на пазара", коментира служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Цените на внос от трети страни се събират от Агенция "Митници", а Националната агенция за приходите предоставя информацията за стоките в рамките на Европейския съюз. Данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата са от регистрираните стокови тържища в 22 области в страната. Цените на Държавната комисия са на едро, среднопретеглени на база продадено количество.

Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация. Те се наблюдават ежеседмично по области на страната, като са обхванати както големите търговски вериги, така и по-малките търговски обекти. В тях не се включват промоции в търговските обекти, а данните са налични както на национално ниво, така и за всяка административна област.

Сайтът дава възможност за подаване на сигнали при констатиране на разминаване в обявените цени и и тези по щандовете.

"От началото на кампанията срещу скъпите храните са извършени над 1000 проверки, наложени са санкции за над 1,5 млн. лв. Въпреки това държавата не разполага с нужните лостове, за да се бори ефективно срещу нелоялните търговски практики", заяви земеделският министър Явор Гечев.