Посолството на Република Полша и Полският институт в София откриват изложбата "Мамо, аз не искам война!“, съобщиха от полското посолство.

Изложбата ще открият посланикът на Република Полша в България Мачей Шимански и посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко  на 26 септември 2022, понеделник, от 15.00 ч., в Посолството на Република Полша в София, ул. "Хан Крум“ №46

Изложбата “Мамо, аз не искам война!" е създадена от Дирекция държавни архиви на Полша на базата на полско-украинския архивен проект 1939-45 ПОЛША / 2022 УКРАЙНА.

Изложбата представя рисунки на полски деца от 1946 година и рисунки на украински деца, нарисувани по време на настоящия въоръжен конфликт в Украйна. Това са много красноречиви и прочувствени творби, които, въпреки разликата си от 76 години,  са обединени от един и същи образ на ужасите на войната, видяни през очите на дете.

Посланието на изложбата не е само да напомни  ужаса на войната или антивоенните размисли, а и надеждата, че най-младите поколения, осъзнали собствената си идентичност, ще оцелеят след най-тежките сътресения в историята на своята нация.