На 19 юни Посолството на Израел в България организира тържествен прием по случай Деня на Независимостта на Държавата Израел. Събитието, което се състоя в хотел "Хаят Риджънси София", събра представители на българското правителство, народни представители, дипломатическия корпус, културни дейци, общественици, медии и представители на гражданския сектор.

Посланикът на Израел в България, Н. Пр. Йоси Леви Сфари приветства гостите с емоционално слово, отбелязвайки, че честването на 76-тия рожден ден на страната не е никак лесно, предвид тежката ситуация, в която се намира Израел в момента и фактът, че 120 мъже, жени и деца все още са държани за заложници в Газа. Той заяви обаче - "Колкото и да сме принудени да скърбим сега, знаем, че ще разцъфтим отново".

В речта си посланик Сфари изрази благодарност към българското правителство и общество, които веднага след 7-ми октомври осъдиха кръвопролитната атака и изразиха солидарност с израелския народ.

Той подчерта и множеството постижения, които Израел е постигнал като световен лидер в иновациите и технологиите.

Като част от програмата, гостите имаха възможността да видят изложени фотографии на знаменития израелски фотожурналист Зив Корен, известен със своята работа от военни зони, който запечата с обектива си зверствата, извършени от терористите на ХАМАС по време на атаката на 7-ми октомври. Силно въздействащите изображения предизвикаха дълбоки емоции у присъстващите.

Гостите показаха съпричастност към отвлечените и техните семейства и в нашия кът посветен на тях.

"Присъединявайки се към Дневния център за пълнолетни лица с увреждания "Света Марина" - София, бихме искали да изкажем и огромни благодарности към всички наши приятели и колеги, които се включиха към каузата ни да дарят материали за арт терапия на Дневния център, допринасяйки за повече усмивки", пишат от посолството.