Посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок благодари на ДПС за дарителската кампания в помощ на бедстващите хора след опустошителните земетресения в южната ни съседка. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Посланик Секизкьок и председателят на изселническата организация Балгьоч проф. Емин Балкан бяха на работна среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Разговорът се проведе в централата на Движението. В него участваха още зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов и председателят на Младежко ДПС Сезгин Мехмед.

На срещата бе обсъдена продължаващата дарителска кампания на ДПС. Мустафа Карадайъ заяви, че всички структури на Движението участват в мащабната акция като всеки областен център на партията е превърнат в дарителски пункт. В кампанията са включени над 1500 доброволци.

Дарения правят не само от членовете и симпатизантите на ДПС, но и всички български граждани, подчерта Карадайъ.

ДПС дари 650 палатки - 10 по натовски стандарти от по 400 кв. м и 640 петместни, както и 5000 походни легла. За закупуването им бяха използвани 1,6 млн. лв., дарени по дарителската сметка, разкрита от ДПС.

В подкрепа на бедстващите хора в Р Турция досега са изпратени над 200 тона храни - консерви и варива, над 140 тона дрехи, над 36 000 одеяла, над 3000 пакета памперси, над 10 000 кашона с хигиенни препарати и материали, 1000 печки на ток и 15 000 генератори, външни батерии печки на дърва и кюнци. Дарителската кампания продължава.

Посланик Секизкьок сърдечно благодари както на структурите на ДПС за добрата организация, така и на всички български граждани, които се включиха в дарителската кампания.

Проф. Емин Балкан разказа, че изселническата организация Балгьоч също провежда дарителска кампания в помощ на пострадалите изселници от България. Проф. Балкан предаде поздравите на ръководството на Балгьоч към ръководството на ДПС.

Срещата с посланик Айлин Секизкьок се проведе веднага след разговора на Мустафа Карадайъ с делегация на автономния гагаузки парламент в Р Молдова, водена от неговия председател Димитри Георгиевич. На излизане от заседателната зала на Движението Димитри Георгиевич се запозна с посланик Секизкьок и изказа своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите в опустошителните земетресения. Той подчерта съпричастността на Гагаузия.