"Ще работим заедно тук, в България, за да създадем възможности за хората в страната, както и за американските компании", заяви новият посланик на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен на бизнес закуска, организирана от членовете на Американската търговска камара у нас.

"Оценявам това топло посрещане. Чудесно е да се върна отново в тази част на Европа. От последното ми посещение, когато бях посланик на САЩ в Хърватия, значението на този регион само нарасна. Това не се дължи единствено на стратегическото местоположение, но и на икономическите постижения, увеличените възможности за растеж и за сътрудничество със САЩ", каза още той.

Енергийната независимост на България е важна за целия регион, затова е от значение да се изгради газов интерконектор между България и Сърбия. А приемането на България в еврозоната е очаквана посока на развитие за страната ни, добави той.

"Приемането на еврото ще направи съпоставимостта на цените по-лесна, ще подкрепи конкурентоспособността и ще бъде полезно за потребителите. Ще намалят лихвените проценти, ще бъде по-лесно, по-евтино и по-безопасно. България се фокусира върху диверсифицирането на енергийните си източници и постигна съществени успехи. По-рано този месец България получи първата си доставка от втечнен природен газ от американски доставчик. Така България ще може да се откъсне от тези, които използван газовите доставки като оръжие. Това е впечатляващ обрат", заяви н. пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.