"България е удивителна страна, с богата история и културно наследство. Тя е на второ място след Италия по находки от древността, а тракийската гробница в Свещари се откроява със своята красота и значимост. Светът трябва да опознае България през нейните исторически чудеса“. Това обяви посланикът на САЩ Херо Мустафа на церемонията по представянето на завършения проект за реновиране, социализация и популяризиране на гробницата - "Свещари в нова светлина“. На тържеството бе отбелязана и 40-та годишнина от откриването на уникалния паметник на тракийското изкуство.

Официални гости на церемонията бяха още министърът на културата Атанас Атанасов, основателят на фонд Credo Bonum Цветелина Бориславова, областният управител на Разград д-р Деан Димитров, заместник-кметовете на общините Разград и Исперих Хабибе Расим и Аксел Кичук и др.



Министърът на културата даде висока оценка на "Свещари в нова светлина“. "Начинът, по който е реновирана гробницата ме накара да почувствам нещо и да се пренеса в този свят отпреди хиляди години, така че поздравявам всеки човек, който е пожертвал от времето и енергията си, за да се осъществи този проект", заяви той.



В словото си д-р Деян Димитров подчерта: "Тази изключителна археологическа забележителност е съхранила очарованието, магията и високите достижения на тракийската култура и цивилизация. Извършените тук дейности дават увереност, че гробницата ще устои на времето и ще бъде съхранена за човечеството през вековете“.



Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на американския Посланическия фонд за опазване на културното наследство, подкрепен е от Министерството на културата и е ръководен от фондация Credo Bonum. Разработката е на стойност 184 000 щатски долара и включва дейности, свързани с осъвременяването на техническата част и посетителското преживяване.