Банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана и с намаляващи нива на лошите кредити. Показателите за капиталова адекватност, ликвидност и рентабилност в страната са над средните за Европа. Това каза в интервю за БТА Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Пощенска банка", председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ).

Тя посочи, че макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва влияние и върху местния пазар. По думите й ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти, но следва да сме наясно, че цикълът не е приключил и у нас можем да очакваме плавен преход към повишаване на лихвените нива.

"Разбира се, той ще е съобразен с последователната консервативна лихвена политика, която се определя от централните банки. Нашият пазар има специфики, свързани с базата на определяне на лихвите за граждани, динамики в депозитния пазар и високата ликвидност, затова са тези прогнозни очаквания за по-бавно вдигане", коментира Петя Димитрова.

Председателят на АББ каза още, че пазарът сам опитва да намери своя баланс, като търси разумните граници и успокояването се забелязва. Самите кредитополучатели са много по-предпазливи и премерени в поемането на финансови задължения, а все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа, заяви Петя Димитрова.

По думите й българските банки са готови за въвеждане на еврото у нас и убедени, че присъединяването на България към единната европейска валута ще донесе много ползи за клиентите.

В мандата, в който аз ще съм начело на организацията, предстоят да се случат важни събития за държавата, каза още Петя Димитрова, която стана председател на АББ в началото на април. Тя допълни, че банките ще бъдат част от постигането на националните цели.

Благодарение на еврото за компаниите ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в общото европейско икономическо пространство и да търгуват с останалата част на света. Най-голямото предимство от въвеждането на еврото е минимизирането на валутния риск за икономиката, каза Димитрова.

И допълва, че подкрепата за присъединяване на България към еврозоната няма алтернатива, защото ползите за българския бизнес от въвеждане на еврото са налице. "Компаниите ще имат по-ниски трансакционни разходи, облекчени условия за експортно ориентираните отрасли, по-ниски разходи за лихви, по-добър достъп до финансиране. Като цяло тази стъпка несъмнено ще бъде и стимул за инвеститорите“, обясни председателят на Асоциацията на банките.

Относно кредитирането, Димитрова посочи, че самите кредитополучатели са много по-предпазливи и премерени в поемането на финансови задължения, а все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа. "Действително Европейската централна банка обяви, че ще продължи да поддържа високи лихвени проценти, за да контролира и намали инфлацията в средносрочен план до целевото ниво от 2 на сто. Това е ясен сигнал за по-голямо затягане на паричната и лихвена политика, с поставената цел - ценова стабилност. И макар че ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти, следва да сме наясно, че цикълът не е приключил.

Макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на ЕЦБ оказва влияние и върху местния пазар. За кредитите, обвързани с пазарния индекс Euribor, ефектът беше незабавен, докато за останалите кредити ще бъде косвен“, обясни тя.

По думите й можем да очакваме плавен преход към повишаване на лихвените нива. Разбира се, той ще е съобразен с последователната консервативна лихвена политика, която се определя от централните банки.

"Нашият пазар има специфики, свързани с базата на определяне на лихвите за граждани, динамики в депозитния пазар и високата ликвидност, затова са тези прогнозни очаквания за по-бавно вдигане. Както и досега, ние ще бъдем до нашите клиенти като доверен и коректен партньор, в пътя по целия процес и преодоляването на предизвикателствата“, допълни Петя Димитрова.