3 милиона и 300 хиляди българи са пазарували поне веднъж онлайн през последните 6 месеца на миналата година. 42% от тях заявяват, че това са планирани покупки, докато 19% признават, че са пазарували спонтанно.

Изследването е на "Маркет линкс" и списание "Ентърпрайз" и е представително. С какво пълним дигиталната си пазарска кошница?

От български розови домати до ''нищо'', за тези които си имат всичко. Оказва се, онлайн човек може да купи каквото си поиска. Българите обаче са традиционалисти.

"Онлайн - дрехи основно, дрехи, обувки, някаква техника. Обаче понякога се разминават очакванията с това, което идва онлайн", коментира пред обществената телевизия Юлиян Гендов.

"Хранителни само физически, останалото може и онлайн. Ето днес ѝ поръчах едни маратонки", каза Силвия.

72% от пазарувалите заявяват, че онлайн са купували именно дрехи и обувки. Близо 1/3 са избирали козметика, а 27% са търсили книги.

"Дрехи, козметика най-често, потребителска електроника, също така пътувания, туристически пакети, екскурзии, това са най-често. Книги, за мен най-хубавото беше, че в топ 5 влизат книги", обясни Галя Гогова, "Маркет линкс".

Оказва се българинът обича да чете, потвърждават го и от най-голямата онлайн книжарница.

"Онлайн се купуват много, много, много неща по по-малко бройки. Ние реално в един месец можем да продадем 25-30 хиляди различни заглавия по една, по две, по три бройки, което не е възможно във физически магазин", Емил Вагенщайн, маркетинг директор на Ozone.bg.

Основното, което се гледа, когато пазаруваме онлайн е цената. Половината от анкетираните посочват търговеца, а 45% търсят промоционалните стоки.

"Пазарът е изключително ценово чувствителен, цената е едно от водещите неща, но не е единственото", каза Галя Гогова, "Маркет линкс".

"Виждаме, че хората, когато са доволни, те са склонни да се върнат отново при същия търговец. Харесват опита, изживяването и следователно удоволетвореността от покупката е на високо ниво", категорична е Галя Гогова.

И още: 61% предпочитат плащането да е при получаване на покупките. Най-желаният метод за доставка е до офис на куриер. А средно 6% връщат своите онлайн покупки. Очаквано, по-младите пазаруват повече по електронен път.

"Основно от нас пазарува градско население, до 50-годишна възраст - млади хора, както обичаме да го наричаме. Сравнително стандартно за онлайн покупките", посочи Емил Вагенщайн, маркетинг директор на Ozone.bg.

И въпреки сериозния ръст в оналйн продажбите, както отбелязахме в началото, част от българите остават традиционалисти.

"Аз съм от старата генерация и предпочитам да пипна, да видя, отколкото онлайн. Нито можеш да го помиришеш, нито можеш да го видиш като хората", каза Ася Събева.