Най-вероятно на пилота му е прилошало. Това каза за "Фокус" полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия "Г. С. Раковски“ по повод трагичния инцидент край Лесново, при който самолет се разби, а пилотът загина. 

"Според мен, най-възможната причина е медицинска, или допусната грешка при пилотирането", уточни полк. Недялков. 

Експертът обясни, че самолетът е изпаднал в така наречения "плосък свредел" и е катастрофирал. Именно това е причината за смъртта на пилота. Това е неуправляемо въртене на самолета по трите оси, свързано с падането му. Нарича се критична ситуация във фигурния пилотаж. А младият пилот е изпълнявал такъв пилотаж. Понякога фигурата се прави преднамерено, но за това трябва да има достатъчна височина. Но този случай не е такъв, уточни полк. Недялков.

Той изброи няколко причини, при които самолетът изпада в неуправляемо движение. Едната е, когато се достигне една скорост при определено претоварване, тоест при грешка на пилота. Или, в дадения случай, при изпълнение на определени фигури, също може да се срине самолета в свредел. Третата причина е някаква медицинска, например да му е прилошало, защото са по-големи претоварванията. Има няколко вида свредел – нормален, плосък, гръбен свредел. "Плоският и гръбният са най-гадните и този плосък свредел, от него трудно се излиза. Тоест, не му е стигнала височината, за да може да изведе самолета. Но и той по принцип е изпълнявал фигурен пилотаж на малка височина, той е отработвал тези моменти", обясни още експертът. Според него, обаче, не трябва да се изключва и варианта за отказ на авиационната техника.

Според полк. Димитър Недялков има задължителни процедури и регламенти, свързани с периодични прегледи, преди излитане самолета също се проверява. Би трябвало да има график на техническите проверки на самолета.

За конкретния случай вече е назначена комисия, която ще проверява всичко, включително и техническата изправност на самолета и готовност на пилота. Това са все процедури, които сега ще минат. 

По думите на полк. Недялков, по начина, по който е летял и в ситуацията, в която е изпаднал, е било невъзможно да се избегне фаталния изход, тъй като това се е случило на много малка височина. "Явно не е имал и време, или е правил опити да изведе самолета, но след като е останал вътре, значи не му е стигнало времето. Трябва да се вземе решение за части от секундата. Секунда вече е много. Рисковете в авиацията са много големи, а последствията - фатални", каза още полк. Димитър Недялков.

Сигналът за инцидента е получен вчера в 13:30 ч. Машината е паднала малко след излитането. Става въпрос за акробатичен самолет, който е изпълнявал фигури от висшия пилотаж. Загиналият Георги Влайков, на 33 години, е имал богат опит като летец.