"Не виждам промяна на политическата обстановка, за да има промяна в шансовете за съставяне на правителство. Не смятам, че има драстична разлика между шансовете на една или друга политическа сила. Нека видим има ли изобщо някой, който да се нагърби със задачата да постигне консенсус." Това заяви в БНТ политологът Димитър Ганев.

"Никой не иска да носи висока политическа цена. Например, ако "Демократична България" предложи кабинет, който се гласува от едно мнозинство, това не значи, че това ще е управляващото мнозинство. Трябва да се подпише ясно споразумение", категоричен е той.

Ганев определи политическата 2022 година като "война – във вътрешен и външен план."

Политологът Любомир Стефанов изтъкна, че никой не иска да управлява, като плаща цената за това. "Отговорността е изведена пред скоби. Това се дължи на факта, че българските партии по един или друг начин търсят идентичността си, търсят себе си. По този начин, правейки го, ще преосмислят и политическото, ще започнат да го пълнят със съдържание, тъй като имайки физиономии, ще започнат да си говорят. В момента виждаме липсата на говорене по същество", посочи Стефанов. 

Според него демокрацията работи с партии, с представително управление: "Колкото повече, толкова повече. Партиите са способни, доказват го, дават публичност на дебата. Да се дава властта в ръцете на един човек е проблематично. Че има изкушения в тази посока – те не са свършвали."

Стефанов обобщи определи 2022 година с "липса на въображение".