Отминаващата седмица прилича на един голям пазар, тържище за реализиране на партийни кадри и  огромни икономически интереси. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ политологът Теодор Славев.

"В Столичния общински съвет, например, очевидно стана ясно, че са водени паралелни преговори за комисиите. Това ме навежда на мисълта, че умишлено изборът на председател се е бавил тези три месеца, за да се нагласи балансът на интересите. В момента сме в ситуация, в която спечелилият кмет фактически загуби мнозинство в Общинския съвет. Това е комплицирана ситуация, която оттук нататък ще се прояви в плаващи мнозинства и в размиване на политическата отговорност. В някакъв момент е отворена торбата със съблазни и подаръци и очевидно е имало обещания. Това, че са предлагани или обещавани бъдещи взимания с някакви милиони, между другото, го казаха общински съветници от разцепилата се група на "Възраждане“. Подобен тип хвърляне в публичното пространство заслужава да бъде разследвано – имало ли е корупция и натиск, по какъв начин се случват тези механизми в Столичния общински съвет“, обясни той.

Според него нови избори в градския парламент не са добър вариант.  

"Тази игра на избори до дупка я гледахме в националното управление. На едни нови избори за Общински съвет очакваме ли някакви радикални размествания на електронната подкрепа? Може и да има флуктуации, но общата картина няма да се промени в рамките на месеци. Т.е. най-доброто за нас, като граждани, беше да се отпуши работата на СОС и той да заработи. Оттук нататък обаче идва големият тест – да видим как кметът ще работи с такъв Общински съвет. И нека имаме предвид, че в София "Продължаваме Промяната“ имат 19 районни кметове, така че балансът става интересен. Положителното нещо от такова тежко противопоставяне е политическите сили да се следят една друга за всяка крачка и да не позволяват злоупотреба с публичен ресурс“, поясни Славев.

След разцеплението във "Възраждане“ и снетото доверие на "БСП за България“ от столичните си общински съветници, политологът констатира: 

"Очевидно текат политически процеси и сътресения в двете партии. Но изглежда, че местните структури в София, са бъркали дълбоко в торбата със съблазни, защото те на национални ниво са опозиция. Разбира се, на местно ниво винаги има детайли. Има общински съвети, в които абсолютно всички са управляващи, няма опозиция, но София е изключително важна, защото тук е съсредоточено общественото внимание. В този смисъл ние трябваше да видим някаква униформена политика между това, което се проповядва в Народното събрание, и това, което се случва в Общинския съвет. То не се случи. Партиите имат механизми, чрез които да санкционират девиантно поведение“.

По думите на Теодор Славев, обаче, проблемът при "Възраждане“ е по-дълбок: "Защото те нямат традиции в партийно структурно функциониране, а оттук нататък им предстои да избират и европейски депутати. Да не се получи същото и там – в един момент те да се усетят, че са крайно независими и да скъсат с групата, както се получи в БСП, с някой изключения. По-голямата група от членовете на Европейския парламент от БСП са в явен конфликт с ръководството на социалистите“.

"Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки все пак работи“, обясни Теодор Славев по повод напрежението между управляващите партньори на национално ниво и допълни: "Бойко Борисов би развалил това правителство в първия момент, в който види, че има друг партньор, с който да управлява, и това да не е ДПС – най-малко аритметиката показва, че може би такива гласове няма и да стигнат в Народното събрание. В настоящата ситуация такъв партньор няма, т.е. при едни избори 2 в 1 ние ще възпроизведем отново същото положение в парламента и ще трябва да започнат наново всякакви компромиси и договорки“.

"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“, изтъкна Теодор Славев.

"Тази коалиция, както я наричаме "сглобка“ и  "некоалиция“, преглътна много неща, включително участието на г-н Пеевски в писане на Конституция, в евроатлантическа външнополитическа ориентация и прочее“, коментира още политологът.

Според него какви точно ще са имената на министрите не е маловажно, но центърът на взимане на решения, центърът на тежестта на властта е изместен – вече не е в Министерски съвет.

"Ако по времето на Борисов имахме една изключително силна изпълнителна власт, която някои определят като "мек авторитаризъм в България“, всички решения се взимаха в правителството, а парламентът беше мокър печат, който просто подпечатваше решенията, в момента имаме обратната ситуация. Сега парламентът дори на моменти действа като конвент и със скандални законодателни техники променя Конституцията. Изпълнителната власт става като придатък“, поясни политологът.

Според него настояването на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява поста премиер с външен министър от една страна е искане и на самата Габриел: "Поради нейната биография и връзки в европейските институции. От друга страна – на Борисов това му е важно, за да може чрез държавния апарат да се чисти авторитета на ГЕРБ и да има външни канали“.

Протестите на земеделците месец преди ротацията не са случайни, смята Теодор Славев. "Те имат влияние върху това как ще се случи ротацията. Тези протести са политически инспирирани, те поставяха политически искания за оставки на членове на правителството. И другото – тези протести не срещат обществена подкрепа, не могат да се превърнат в масови. Напротив, те се затвориха в изключително съсловни протести. Дори в очите на обществото изглежда, че едни хора искат повече пари, за да си купуват още по-скъпи лимузини. От друга страна, подкрепа трябва да се търси. По-голямата тема е как си представяме да изглежда нашето земеделие, здравеопазване, образование, национална сигурност след 10 години. Работи се на парче и това не е устойчиво, защото в състезанието с другите държави ние, за съжаление, изоставяме“.

Политологът призова управляващите да се върнат към първоначалната си позиция – да се направи оценка на всеки досега действащ министър и на тази база да се мисли за някакви промени.

"Това, което аз очаквам, е ротацията да се случи. Няма обществена и политическа обстановка в момента, която да изисква предсрочни избори и разваляне на споразумението за 18-месечното управление, като разбира се нищо не е изключено“, заключи Славев.