Това, което се случва в момента, е, че има тест поради различни обстоятелства – външни и вътрешни фактори, за това дали политическият ни елит е национално отговорен. Това каза в дневния блок "Добър ден, Бъ6лгария“ на Радио "Фокус“ политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи, който заяви, че политическата обстановка показва наслагващи се спирала от кризи.

Според него е наличен лош сценарий ситуацията да се задълбочи.

По думите му рядко се наблюдават чак такива грозни процеси и замерване с думи. "Като че ли след влизането ни в Европейския съюз някак си по-рафинирано трябваше да става тази политическа борба“, убеден е политологът.

Според политолога, ако се върнем назад във времето, дори когато на политическата сецна са стояли ГЕРБ срещу БСП, по някои важни въпроси, е имало случаи, в които все пак са проявявали национално отговорна държавническа позиция.

"Тест е за – даже хайде да не ги наричаме елит, ами политическа класа, който те не издържат в дадения момент – всички замесен, и управляващите, и опозиция. Но да видим какво ще стане. Още утре ще се разбере доколко има мнозинство, защото парламентарната аритметика с тези 6 човека, които декларираха, че напускат парламентарната група на "Има такъв народ“, не излиза“, коментира Славев.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"