Опитът на ГЕРБ да излъчи надпартиен кандидат е симпатичен, но на практика няма да промени обстоятелството, че шансът за съставяне на кабинет е нулев с първия мандат. Това коментира в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Слави Василев, политолог. Според него, с този опит по-скоро партията се позиционира в предстоящите предсрочни избори догодина. Ако има някъде шанс да се произведе кабинет, то е с третия мандат, но и това няма как да стане, тъй като трябва да е с ГЕРБ, или с ПП, а това ще усложни политическата игра, смята Василев. По тази причина третият мандат също ще остане неизпълнен. 

Рано или късно промяна в политическата система ще бъде на дневен ред, каза още политологът.

"Защото, очевидно докарахме парламентаризма до там, че той да не функционира. Това се вижда от всички. Диалогът и консенсусът, които са необходими, липсват и в България парламентаризмът не произвежда устойчиви и ефективни решения," добави Слави Василев.

"Смятам, че българският парламентаризъм е изчерпан. Според мен, парламентаризмът беше изчерпан, дори и когато Бойко Борисов беше на върха на неговата слава. Ние бяхме по-скоро в модел на еднолично управление, отколкото в някаква парламентарна република", уточни той. 

"Никаква промяна в политическата система не е възможна без широк реален обществен консенсус. Хората са в очакване политиката да произвежда решения за тях, а тя не го прави. Почти е нищожна тази система сега", каза още Василев и добави, че реалните причини, поради които смята, че трябва да преминем в президентска форма на управление са, за да се повиши отговорността и вероятността да има истински и реален  контрол.

"Парламентарният контрол, когато премиерът си има мнозинство е фиктивен, не контролира нищо. При президентската република парламентарният контрол е много по-ефективен. Президентът няма мнозинство. Този модел не е невъзможен", обясни той. 

Слави Георгиев коментира, че хората от "Продължаваме промяната" са стигнали до властта благодарение на това, че са били посочени от президента и са произлезли от служебните кабинети.

"Това, че сега те се обръщат срещу човека, който ги е посочил, говори за жестока липса на морал. Политическа неадекватност е да се обърнеш срещу човека, благодарение на когото си изгрял на небосклона на политиката, да атакуват този, който ги извади от нищото, за да се легитимират", добави политологът.

Според Слави Василев, ситуацията, в която се намира страната ни по отношение на Шенген, отново показва на хората какво произвежда българският парламентаризъм.

"България е готова за Шенген от много години, изпълнила е всички указания за влизане. Но не влизаме, защото това е политическо решение и всяка страна консумира това решение в своя изгода. Това е темата, която би следвало да обедини целият политически елит. Но в момента единствените хора, които апелират да не се говори за Шенген, за да проработи дипломацията са президентът и служебният кабинет", каза още Слави Василев.

По думите му, партиите у нас демонстрират неразбиране на това обстоятелство за собствена облага, предвид предсрочните парламентарни избори.

Ева БРАНИМИРОВА