Това, което много силно се разминава с очакванията на избирателите и ги отдалечава е когато ясно виждаме в подредбата на кандидатите на партиите в листите компромиси, които не бихме искали да виждаме. Това каза за Радио "Фокус" политологът проф. Милена Стефанова. 

"Ролята на преференцията е, да може гласоподавателят наистина да си избере личност, на която би имал доверие, и държи тази личност да я види в Народното събрание, затова там също се поставя знакът, с който се избира човек. Ако някой е недоволен от мястото си в листата, той може да мобилизира, да се опита да търси начини, канали, с които да мобилизира подкрепа за себе си. В това няма нищо лошо, защото той по този начин може да увеличи и подкрепата за листата. И това е смисълът на преференцията също – когато всички заедно тръгнат и агитират за себе си, те агитират всъщност за общото. Тези вътрешни крамоли по отношение на преференциите трябва да престанат. Което означава, че всички трябва да се възприемат от една листа като абсолютно равнопоставени, което означава обаче не да скриеш ярките си изявени личности, т.е. да ги изхвърлиш от листите, а да ги оставиш заедно с другите там. Дори такива изявени личности спокойно можеш да ги сложиш на последно място в листата, за да могат да бутат както се казва листата напред, и ако си съберат преференции, ще влязат. Някои от изявените личности така ги бяха смотали сега в началото на кампанията, разместени райони – кому беше нужно това? Има много недоволство в момента, аз чета в социалните мрежи, хората недоволстват. Да се надяваме, че ще им мине както се казва, до изборите, но това също е разочарование" посочи Стефанова.  

По думите и, избирателите си търсят човека, за когото са гласували на последните четири избора. Аз съм един такъв гласоподавател, мога да гласувам за човека, когото аз познавам и за когото съм гласувала. Погледнах си листата в моя избирателен район – никого не разпознах от останалите.

"Толкова години беше популяризирана преференция, защото толкова години се говори, хората се научиха, поне тези, които рационално гласуват, а не тези, които емоционално гласуват, да разпознават кандидатите, които са в листите, да се опитат да видят какви са те, какви професии имат, какъв капацитет, каква експертност носят, сега защо трябва да ги отказваме от такъв тип действия? Защото партийните централи искат да си държат подредени листите по начин, по който на тях това им харесва. Не съм съгласна с този вид политика и се надявам да са го разбрали.

"25 МИР винаги го титулуват като лидерски, защото там се кандидатира Корнелия Нинова, Бойко Борисов и други лидери, както и Костадин Костадинов.

Но аз не съм видяла един лидерски дебат на 25 МИР да се е състоял. Не съм видяла Бойко Борисов да е отишъл на лидерски дебат. Сега каза, че ще ходи депутат. Но не е казал за дебата. Сега каза, че ще влезе в Народното събрание. И аз много бих се радвала, ако наистина той влезе в Народното събрание, защото там е мястото за дискусиите. Тежко Народно събрание ще бъде разбира се, защото самият факт, че той ще се яви при тях в залата, ще ги дразни още повече", посочи Стефанова.   

Според нея, в новото НС ще влязат 5-6 партии максимум,.  

Но правителство няма да се състави, ако първите две партии не си стиснат ръцете.

"Следващи избори с местните е един огромен абсурд. Имаше подобна ситуация.

Но това беше 1991 година, когато изборите бяха в различни дни. През 10 дни разлика са изборите за местна власт и за парламент. Но кампаниите се смесиха. И тогава националната кампания изтиква на заден план местната кампания. А на места има много големи специфики. Това може да обслужи само партии без реални структури на територията на страната, защото структурите на партиите на територията на страната са тези, които износват на гърба местните кампании", смята още политологът.

Цоня СЪБЧЕВА