Влизането на "Има такъв народ" обратно в парламента беше изненада. Това е първият случай, в който партия изпада от Народното събрание и се връща без коалиция. Това каза политологът Тончо Краевски в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Според него е важно да има редовно правителство, но не всяка цена. "Патосът за съставяне на правителство на всяка цена идва единствено от геополитически съображения. Няма нито една друга причина", смята Краевски. 

По думите му изборният маратон по един или друг начин ревитализира демокрацията. "Когато започна целият този цикъл от избори през 2021 г., Борисов каза "Ще счупите държавата", но в някаква степен хората искаха да счупят държавата. Хората искаха нестабилност, защото след толкова дълго време има някаква социална енергия, която е натрупана и трябва да излезе под някаква форма. Всяко общество в някакви цикли редува периоди на стабилност с периоди на промяна. И сега тази промяна има хаотичен характер и от нея ще излязат най-различни неща. То е наясно, че повече не може да живее така и е готово да поеме някаква несигурност в живота си", обясни политологът. 

Обществото е наясно, че периодът в момента е турбулентен за най-новата история на България и взимат дейно участие в него, допълни Краевски.   

Харитина АГОПЯН