Очакват ни поредица предсрочни избори. Това каза политологът Георги Киряков в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". "Партиите показват, че няма да разговарят една с друга - освен ако това не е част от предизборната им кампания. Защо наричаш политическия си противник лице на мафията,след което преговаряш с него на масата? Защо развалите коалицията, в коята бяхте - за да се борите сега отново за нея ли? Два месеца се държахте брутално един с друг, а сега пак искате да преговаряте?", зададе въпроси експертът.

По думите му, ако партиите продължат с взаимните обвинения, хората няма да обърнат внимание на изборния процес - ще извърнат глави от кампанията и няма да искат дори да чуят политиците. "Партиите трябва да имат ясни програми и да се насочат към обществените проблеми, но прогнозирам, че следейки логиката на събитията, избирателната активност ще бъде още по-ниска, отколкото традиционно е", каза политологът Георги Киряков.

"ПП-ДБ съучастваха в кашата, която заедно с ГЕРБ представляват конституционните промени относно избора на служебно правителство", смята Киряков. "Силно се съмнявам, че можем да очакваме от Димитър Главчев експертен кабинет заради ярката му политическа принадлежност. Трябва внимателно да се огледа кариерата на всяко предложено име за министър", предупреди експертът.

Той посочи, че няма закон за служебните кабинети и от конституционна гледна точка не можем да кажем, че президентът има право да отхвърля състав на МС, предложен от служебен министър-председател, или че може да настоява за смяна на едно или друго име. "Вероятно държавният глава не може да блокира акта по издаването на указ за назначаване на служебно правителство. Голяма неяснота относно правомощията на президента в тази ситуация се получава заради липсата на законови разпоредби при назначаване на служебните кабинети", допълни Георги Киряков.

"При нов играч на политическата система винаги се появява раздвижване в нагласите на избирателите, но на тези избори няма да има такъв. Това обрича кампанията на повтаряне на едни и същи послания от преди 9 месеца. Няма време за появата на нов играч, няма и очаквания у избирателите за такъв", добави специалистът по политически процеси.

Той е категоричен, че ДПС винаги стои встрани от общия тренд - тя е специфична, силно етническа партия, силно религиозно обусловена. "Кампанията ѝ е от различен вид - отиват при собствените си избиратели на място и ги убеждават. Затова нямат нужда от голямо медийно покритие в момента - избирателите им имат друг тип нагласи. За ДПС е важно да имат пряк контакт с гласоподавателя, на живо - медиите много не ги вълнуват. Освен това избирателите на основните политически сили биха се подразнили от агресива медийна кампания от страна на ДПС", подчерта политологът Киряков.