Измина една седмица от провеждането на консултациите между президента Радев и политическите сили в 49-ото Народно събрание. По време на срещите основният призив на партиите към държавния глава бе да им бъде дадено време, за да може парламентът да приеме бюджет, да разгледа законите по ПВУ, да извърши съдебната реформа. Изглежда, че президентът се вслуша в призивите и не връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Той остави политическите сили да работят, но какво точно успяха да свършат?

Седем дни по-късно нито един от споменатите горе законопроекти не бе вкаран за разглеждане в пленарна зала. Всъщност народните представители цели три дни се опитваха да създадат Правилник за дейността и организацията на НС. И ако все пак го направиха, то все още не са съставили комисии. По време на обсъжданията в зала те разменяха помежду си повече обидни квалификации, а на няколко пъти се стигаше и до закани за физически саморазправа. Така в края на седмицата се оказа, че в НС бяха наложени повече глоби, отколкото бяха гласувани закони.

Въпреки това обаче в НС се случиха някои ключови събития. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха своята първа лидерска среща. Те се срещнаха във вторник в зала "Запад" по покана на първата политическа сила. На нея Борисов отново заяви, че правителство трябва да има и то трябва да бъде съставено между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Бившият премиер настоя и затова ПП-ДБ да представят проектокабинет, за да може от ГЕРБ-СДС да знаят как да процедират с първия мандат.

Втората политическа сила обаче настоя първо да има разговор за политики. Асен Василев предложи да бъде съставена управленска програма, която да покаже какво трябва да свърши едно редовно правителство, ако такова бъде съставено.

Така в сряда двете партии се срещнаха в "Огледална зала" на НС и докато от ГЕРБ-СДС бяха изпратили пълна делегация, то от ПП-ДБ присъстваше само акад. Николай Денков. След срещата той заяви, че ПП-ДБ ще изработят 18-месечна управленска програма, която да трасира политиките, по които да се ръководи едно редовно правителство, а от ГЕРБ-СДС поставиха ултиматум –поискаха да им бъде представен проектокабинет до неделя.

Ден по-късно първите две сили трябваше да проведат срещи по сектори. Най-важната бе тази, свързана с бюджета. Двете партии пожелаха да разговарят с Министерството на финансите, за да могат да обсъдят параметрите на държавното салдо. От Финансовото министерство се съгласиха на такава, но ресорният министър Росица Велкова се оказа, че не може да вземе участие. Още същият ден среща се проведе, а след нея Асен Василев заяви, че парламентът ще отхвърли в зала проектобюджета на служебния кабинет и ще очаква от МС да преработи параметрите, така че да бъде заложен трипроцентов дефицит. Василев увери, че такъв може да бъде постигнат, без да бъде променяна данъчната политика и без да бъдат намалявани социалните разходи. Теменужка Петкова обаче коментира, че заложеният 6,4%-ов дефицит и спадът на БВП до 1,8% всъщност отразяват действителното финансово състояние на страната.

Именно след тази среща пролича разминаването на партиите по този въпрос.

В последния работен ден обаче служебното правителство одобри бюджета, без да прави промени по параметрите, а това доведе до критики от страна на партиите. Според Гълъб Донев това как ще бъде намален дефицитът на страната ще бъде решено от депутатите. Това доведе до нови разнопосочни сигнали от партиите, а консенсусът, който ден по-рано ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха постигнали, се пропука.

Появи се и първият неофициален списък с имена за министри от ПП-ДБ. От "Продължаваме промяната" акад. Денков е посочен за кандидат за министър-председател, Кирил Петков е спряган за вицепремиер с ресори "Шенген" и "Служби“, Асен Василев отново заема поста на финансов министър, а Даниел Лорер е сочен за министър на външните работи. От "Демократчна България" Атанас Атанасов е спряган за министър на вътрешните работи. Владислав Панев от "Зелените" за министър на екологията. Драгомир Заков е сочен за министър на отбраната, а Радомир Рибарски и Васил Пандов -  за министър на енергетиката и министър на здравеопазването.

От ГЕРБ-СДС реагираха остро на появилата се информация. Бойко Борисов заяви, че лидерите на ПП трябва да се отдръпнат от министерските постове, защото единствено така може да има правителство. Появиха се и първите признаци за възможност за разговор с останалите партии, а реакцията на ПП-ДБ не закъсня, като те завиха, че до вторник всички спрягани имена са само слухове.

Така първите две политически сили започнаха да демонстрират различия. Очаква се скоро президентът да връчи първия мандат, а депутатите не са започнали да разглеждат нито един от важните за страната закони.

Темата за бюджета остава водеща, а нагласите на партиите по въпроса са разнопосочни. ГЕРБ-СДС смятат, че той не трябва да бъде връщан, а редовно правителство трябва да състави такъв, а ПП-ДБ са с нагласата, че могат с няколко корекции да достигнат дефицит от 3%.