"Всичко зависи от SMS-ните преговори, които се водят в момента и те са на други ниво, те не са публични. Преди време слушахме как ПП-ДБ никога по никакъв начин с ГЕРБ, а се оказа, че са си писали SMS-и с Бойко Борисов в продължение на много време и са се договаряли. Според мен всичко вече е минало като преговори. Минали са репетициите, генералната репетиция и сега гледаме представлението. Ще има правителство със сигурност. Убеден съм, че с имена ги знаят кои ще бъдат“.

Това каза политическият пиар Нидал Алгафари пред bTV.

По думите му средностатистическият българин не се интересува дали правителството е редовно, или служебно.

"Според мен към този момент някои с някои са се договорили, някои са имали желанието да участват, но не са получили нужния брой министри или зам.-министри, затова сега твърдо няма да разговарят. Другите, които са се договорили, че ще получат достатъчен брой министри, зам.-министри и т.н. ще отидат на преговорите, ще се разберат и ще си вървим към едно хубаво правителство. Много трудно е да се каже кой ще е третият в момента. Аз се опасявам, че можем да търсим кои ще са четвъртият и петият. Няколко политически формации имат интерес да не отидат отново на избори", допълни Алгафари.

По думите на политолога Татяна Буруджиева третият в споделеното правителство на ГЕРБ и ДПС ще бъде ИТН.

"Виждаме, че нещата излизат отвъд обичайната класическа логика. Битката е кой ще е опозиция, а не кой ще е управляващ, което не е нормално в политиката. ПП-ДБ казаха, че са най-тежката опозиция, "Възраждане" е една абсолютно ясна опозиция. Струва ми се, че БСП започва също да претендира за сериозна опозиция. Всъщност тя е най-сериозната, защото винаги е била опозиция на ГЕРБ. Това предвещава доста странни неща", посочи проф. Буруджиева.

Според журналиста Емилия Милчева е важно за обществото да има максимална публичност за това кой колко споделя от властта на какъв принцип. 

"Хубаво е да знаем тези експерт кой ги предлага, с каква цел, тези експерти ще си договарят ли своя екип. В България е много лесно да откриеш свързаността на всеки експерт със съответната политическа сила. Важно е за обществото да знае не просто 6-7 приоритета, а подробно разписана законодателна програма", допълни Милчева.

По думите ѝ решението на "Величие“ да участва в разговори само на лидерско ниво е "надуване на мускули".

"Това позициониране е чисто с ефект върху избирателите – най-малките се правят на най-големи. Г-н Марков си вдига цената, но от това, което чувам предполагам, че могат да бъдат открити съвпадения между ГЕРБ и неписаната програма на "Величие“. Специално между ГЕРБ и националистите в много парламенти са се откривали доста интересни съвпадения, включително кадрови", каза журналистът.