Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина вече е ограден. Протести и сблъсъци предшестваха монтирането на оградата. Те започнаха още снощи, след мача между "Левски" и "Айнтрахт", предават от БНТ. 

Плътен полицейски кордон и тежко въоръжени полицаи изпратиха нощта пред Паметника на Съветската армия, и по същия начин посрещнаха утрото пред монумента. Поводът тази сутрин - слагане на обезопасителна ограда около съоръжението, разрешение, за което има официално от три дни.

Строителните работници бяха очаквани предвидливо освен от полицията, и от защитниците на паметника от палатковия лагер, които по-късно бяха изведени.

"Откога знаете, че ще дойдете тая сутрин? Къде ви е заповедта, господа полицаи? Предаварийно състояние на паметника? Вие го докарахте, няма да ви позволим да го бутнете, измивайки си ръцете с вашето безхаберие. Тази заповед трябваше да бъде обжалвана още преди два часа, но те я скриха", каза Мая Манолова от "Изправи се.БГ".

Постепенно палатковият лагер беше напълно обграден от обезопасителните съоръжения и защитнциите на монумента бяха изведени. Кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че слагането на оградата е в правомощията на областния управител. А загражденията са с цел защита на гражданите от опасни елементи от паметника. Засилената полиция пък ще е там, докато трябва.

"Паметникът е обследван и не е достатъчно сигурен. А това, че политическите лидери намират за много добра възможност да правят кампанията си, всеки да мобилизира симпатизантите си чрез паметника, това със сигурност е част от кампанията за местни избори в София.

Работата на полицията е да бъде на местата, където има напрежение, така че няма срокове дали да има или няма полиция. Полицията трябва да е на място", заяви Фандъкова.

Тя оцени и действията на униформените снощи заради мача "Левски" - "Айнтрахт". Защитници на монумента и политически лица посрещнаха призивите за саморазправа с палатките от страна на футболните фенове със стриктна организация. С приближаването на последния съдийски сигнал специални полицейски сили блокираха подстъпите на Княжеската градина. Там беше и професионалното ръководство на МВР. А днес министърът и главният секретар оправда присъствието на тежко въоръжени полицаи.

Петър Тодоров, главен секретар на МВР: Организацията е много добра, така че всичко върви по план.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи: Абсолютно необходима, навременна и адекватна охрана от страна на МВР, за което получихме признанието на множество медии, граждани и други организации. Както знаете, вчера имаше няколко масови мероприятия, едно от което и най-сериозното, беше футболният мач. Имаше информация, че е възможно да възникнат стълкновения между двете агитки, затова ние се постарахме и се презастраховаме за това да няма някакви по-сериозни сблъсъци между двете агитки, съответно струпвания около Паметника на Съветската армия и така нататък.

Засилените мерки обаче предизвикаха реакции.

"Следственият комитет на Руската федерация нямаше да го направи по-добре", написа във Фейсбук кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.