Софийският градски съд потвърди ареста на полицая от столичното Осмо районно управление. Владимир Владимиров е обвинен за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. 

Съдът се позова на експертизата, която показва, че той карал с 2,45 промила алкохол. По обвинението за наркотици магистратите обявиха, че кръвната проба не е отчела положителен резултат за разлика от полевия тест. За да го остави в ареста, съдът коментира и показания на свидетели, от които става ясно, че Владимиров е избягал от местопрестъплението и бил направен опит друг човек да поеме отговорност за случилото се. 

С молба да бъде пуснат на свобода полицаят от Столичното осмо районно дойде в съда. Той е обвинен, че е карал с 2,45 промила алкохол и под въздействието на наркотици.

Според разкази на свидетели Владимиров е напуснал местопрестъплението на 9 октомври, след като се ударил в кола. Освен това бил направен опит друг да поеме вината вместо него. Магистратите обаче не приеха обвинението му за наркотици, тъй като кръвната му проба не е дала положителен резултат за разлика от тази на полевия тест. 

“Значението на полевите тестове в един съдебен процес може да бъде и фатално, ако лицето веднага не се подложи на изследване с кръвна проба. Защото в такива случаи се приема, че полевият тест е дал вярна информация", обясни адвокат Людмил Рангелов.

Случаят с полицая от Осмо управление не е изключение. За седмица бяха обвинени служител на ГДБОП и полицай от Бобовдол.

“Тук у нас бяха безконтролни до онзи ден. Ако нямаше два скандални случая, които бяха заснети от журналисти на живо, това щеше да продължи да бъде проблем, тихомълком замитан под килима", коментира адвокат Николай Хаджигенов. 

“Очевидно е, че има тежко разграждане на моралните стандарти в МВР", каза още адвокат Рангелов. 

Според адвокат Хаджигенов проблемите в МВР не са свързани само с тестването на служители. 

“Този, който уби французина на Околовръстното – вече има свидетелски показания, че той е ескортиран с униформена кола със служители на МВР. Сега това се случва много често, показваш на дрегера, ако можеш да си позволиш - плащаш и те те водят до вкъщи. Това е практиката и това не е от днес", заяви Хаджигенов.