България ще подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на жп инфраструктурата по Коридор VIII на територията на Република Северна Македония. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски на среща с генералните директори на управителите на инфраструктурите на двете държави, съобщиха от Министерството на транспорта.

"Коридор VIII е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанища Варна и Бургас през Северна Македония направление Дуръс към Европа. Това ще подобри значително свързаността между двете страни“, посочи Красимир Папукчийски.

Той изтъкна желанието на България да окаже експертна и методическа помощ на македонските специалисти в изработването на предпроектните проучвания, както и при управление на проектите за модернизация на жп инфраструктурата, финансирани с европейски средства.

Заместник-министърът отбеляза, че освен изграждането на жп инфраструктура, важен елемент за свързаността в посока север-юг и изток-запад, е построяването на интермодални терминали.

"До края на тази година НК "Железопътна инфраструктура“ ще стартира процедура за изграждането на интермодален терминал в Русе, по Плана за възстановяване и устойчивост“, съобщи Папукчийски.

Той допълни, че според експертната оценка, ефективността на транспортната система в Северна Македония ще се повиши значително, ако бъдат положени усилия за изграждането на допълнителна инфраструктура, която да обслужва интермодалните превози по основните жп направления.

По време на разговорите бяха обсъдени етапите на развитие на проекта за тунел под "Деве баир“, както и възможностите за допълнително финансиране.