close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Институции
Политика
Криминални
Икономика
Здравеопазване
Общество
Други
Трафик
Почти половината от проверките на Инспекцията по труда са за недекларирания труд
14:09 / 09.02.2023
567
©
През 2022 г. инспекторите по труда са извършили 19 390 бр. по специалната мярка в плана на ИА ГИТ за превенция на недекларираната заетост, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“. Това са близо половината от всички 42 396 бр. проверки, показват оперативните данни за контролната дейност. Установените при проверките по мярката нарушения, свързани с трудовите правоотношения, са 49 030 бр.

Предвид факта, че борбата с работата на черно традиционно е сред акцентите в контролната дейност на Агенцията, при всяка проверка, независимо по коя мярка се осъществява, задължително се проверява дали лицата, установени на работните им места, имат трудови договори, регистрирани в Националната агенция за приходите. Допълнително се планират мерки в секторите "Строителство“ и "Селско стопанство“, идентифицирани като високорискови по отношение използването на недеклариран труд. Осъществяват се и инспекционни кампании, насочени към икономически дейности  и  обекти на контрол, за които също е установен висок риск от сива заетост.

От 22 август 2022 г. до края на м.г. са проведени засилени тематични проверки на питейни заведения и малки търговски обекти с акцент върху работата без трудови договори. Извършени са 2560 бр. проверки, констатирани са 4171 бр. нарушения, от които 2261 бр. касаят осъществяването на трудовите правоотношения. Лицата, установени да работят без трудов договор по време на тематичната кампания, са 213 броя.

В периода 17.10.2022 г. – 28.10.2022 г. инспекторите по труда извършиха целеви проверки на територията на цялата страна на работодатели, за които е установено през предходни години наемането на работа на лица без трудови договори. За две седмици бяха извършени 707 проверки, които установиха 74 лица, полагащи труд без трудов договор. Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения са 1670 бр.

Благодарение на допълнително осъществените тематични кампании и по-ефективното идентифициране на рисковите обекти на контрол в резултат и на  засиленото сътрудничество с Националната агенция за приходите, през 2022 г. е повишена разкриваемостта на случаите на работа без трудов договор. През м.г. при всички проверки са установени 3398 работещи без регистриран в НАП трудов договор при 2839 бр. година по-рано.

През цялата година Инспекцията по труда акцентира върху превенцията на недекларирания труд и в информационната си дейност. Беше създадена и разпространена брошура с информация накратко за основни трудови права на работещите, както и за начините за подаване на сигнали.

Разработен е специален софтуер, който подпомага работниците и служители да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират. Софтуерът представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др. Той е разработен по трансграничния проект "Сътрудничество за достойни условия на труд“ ("Cooperation for decent work“), финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“, която е партньор по проекта, на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път към него чрез банера "Провери дали работиш недекларирано“.

Пак по проекта са разработени и информационни материали, включително и видео клипове, които по атрактивен и достъпен начин представят на работещите какво печелят, когато работят декларирано. Материалите са свободно достъпни в сайта на Агенцията, в секцията "Дейност“, рубриката "Проекти“, подрубрика Проект DFPO-1.002-0002-C01 "Сътрудничество за достойни условия на труд“ Видео материалите са достъпни и чрез банера "Достоен труд – от теб зависи, видео информация“.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Първа лига, сезон 2022/2023
Левски в Първа лига, сезон 2022/2023
Избори в Турция
ЦСКА-София в Първа лига, сезон 2022/2023
Преговори за съставяне на правителство 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.