По-рано тази година, заедно със съ-законодателите, Европейската комисия одобри предложението ‚Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа‘ (CARE), съобщават от Представителството на ЕК в България. CARE дава възможност на държавите-членки и регионите да предоставят спешна подкрепа за хората, бягащи от руската инвазия в Украйна, чрез въвеждане на гъвкавост в правилата на политиката на сближаване за периода 2014 - 2020 г. с цел бързо преразпределяне на наличното финансиране към подобна спешна подкрепа.

Като една от държавите, приемащи значителен брой украински бежанци, България се възползва от тази гъвкавост и Европейската комисия наскоро одобри отпускането на общо 37.4 млн. евро за мерки по CARE. Тези средства се предоставят по оперативните програми "Околна среда“ и "Добро управление“, като осигуряват съответно 15.6 милиона евро и 21.8 милиона евро. 13.3 милиона евро са от Европейския фонд за регионално развитие, 18.5 милиона евро от Европейския социален фонд и 5.6 милиона евро - национално съфинансиране. В следващите седмици се очаква да бъдат одобрени още 37 милиона евро от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност“. 

Средствата, програмирани в рамките на CARE, ще допринесат за покриване на разходите за основните нужди на бежанците в България, които бягат от войната в Украйна - настаняване и храна.

Те са в допълнение към вече одобрената подкрепа през лятото на 2022 г. по REACT EU насочени към интеграция на пазара на труда и хранителна и основна материална помощ - 26 милиона евро.