Финалът на първия годишен фотоконкурс на National Geographic, на който ще се срещнат майстори на фотографията, ще  се проведе в рамките на четвъртото издание от поредицата на InGlobo "Ловци на истории“, съобщиха организаторите. За тях човешките истории са запазена марка, представени са в разнообразен контекст, от различни гледни точки. Присъстващите на събитието ще се потопят в симбиозата между фотографията, личните истории и местата, на които ни отвеждат търсачите на перфектния кадър. 

"Истории в обектива“ ще е своеобразна среща на гостите с четиримата забележителни фотографи, жури във фотоконкурса на National Geographic – Вера Гоцева – Ломовера, Димитър Караниколов, Стоян Ненов, както и специалния гост на събитието Хайме Рохо. Всички те ще ни преведат през различни преживявания и истории в процеса на снимане, а също и ще разкажат какво се крие зад някои от най-въздействащи им кадри. Ще говорят за корените на любовта им към фотографията, за това какво научават за себе си и света през обектива на фотоапарата, за връзката им с хората, но и за свързването със заобикалящата среда, за суровата красота на снимките и за бъдещето на фотографското изкуство. Ще споделят и какво ги е впечатлило сред участниците в конкурса и на какво са базирали избора си на победители в него.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Кулминацията на събитието е награждаването, по време на което ще разберем кои са големите победители във фотоконкурса на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат призьорите сред близо 5580 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – "Животни“, "Хора“, "Пейзажи“ и "От високо“.

Ирина Тотова, вицепрезидент и генерален мениджър на Disney за Балканите, коментира:

"Разказването на истории, които променят гледната ни точка към заобикалящия свят, е определящо за National Geographic – било то чрез документални филми и поредици или снимки. Щастливи сме, че фотоконкурсът предизвика толкова голям интерес и се надяваме, че той ще се превърне в ежегодно събитие. Също така, с амбициозната си програма за следващата година, National Geographic ще продължи да предоставя на българските зрители качествено съдържание и да ги вдъхновява да обогатяват знанията си“.

Победителите от онлайн конкурса ще спечелят награди, осигурени от National Geographic и Samsung. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic. Големият победител ще спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия, и ще има възможност да опознае и заснеме нови култури, традиции и уникални природни и исторически забележителности. Носителят на "Наградата на публиката“ и победителите във всяка категория ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S22 ULTRA, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.