Цената на природния газ от 1 юни ще бъде с почти 15 на сто по-ниска спрямо май, коментира директорът на “Булгаргаз" Деница Златева пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Този месец е изключително динамичен на пазара и се наблюдава голяма разлика между цената на индекса “ден напред" и “месец напред" на нидерландската борса TTF.

Златева отбеляза, че дружеството ценообразува по индекса за месец напред, където цената е с около 30% по-висока. Ако тенденциите на пазара се запазят в следващите дни, дружеството ще подаде заявление за по-ниска цена спрямо заявлението от 10 май. Тогава прогнозната цена за юни беше 68,63 лева за мегаватчас, пише "Труд".

Цената на газа от 1 май е 77,55 лева за мегаватчас. В последните дни цените на TTF в сегмента “ден напред" са вече под 25 евро за мегаватчас и това означава, че те се завръщат до нивата отпреди да се зароди газовата криза в Европа през лятото на 2021 година. Златева обаче отбеляза, че фючърсите за зимните месеци повишават цената си, което е нормално, тъй като тогава потреблението расте. “Булгаргаз" не е участвал в първия общ търг за покупката на природен газ от Европейския съюз, допълни Златева.