В България липсва политика на данъчни преференции за иновативна дейност на фирмите. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Пламен Ненов, икономист в Норвежката централна банка и водещ институт за икономически анализи в Осло, който е избран за председател на новия Експертен съвет за икономически анализи в България.

По думите на Ненов това е важна политика, която вече съществува във всички държави от Европейския съюз.

"Много изследвания в Норвегия показват изключително положителен ефект от тази политика върху производителността на норвежките фирми. Тази политика вече съществува във всички държави-членки на ЕС – дори в Румъния и Словакия, но не и в България. Трябва да се направи анализ на тази политика за ефектите от въвеждането й у нас“, обясни той.

Проф. Пламен Ненов обясни още, че новият Експертен съвет за икономически анализи у нас ще е изцяло консултативен орган. Този орган започва работа с 11 члевоне. След три години ще има известно обновление на около 1/3 от членовете. Мандатът е 5-годишен. На първо място проф. Ненов настоява за анализ на динамиката на производителността на българските предприятия.