България не е бедна страна, но има много бедни хора. В нито една политическа партия не може да се проследи сериозна нишка на дългосрочни планове. Всичко върви от избори до избори. Всеки гледа да спечели избирателя с мерки, които той иска да чуе. В действителност, това, което в 90% обещават, няма как се се получи. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" финансистът Пламен Милев.

По думите му нашата страна е част от златния милиард на населението на Земята и никакъв случай не може да се каже, че сме бедна страна.

"От една страна сме най-бедната страна в ЕС, а от друга страна, над 90% от населението има собствено жилище. Това не е характерно, дори за богатите европейски страни. България не е бедна страна, но има много бедни хора и това зависи от механизма за разпределение на благата. В това държавата може да се намеси", допълни финансистът.

Той посочи, че ако партиите имат претенции, че имат социална политика, трябва да обърнат внимание точно на преразпределението.

"Ние се смеем, че германците са стриктни при плащането на данъците, но те имат отношение към държавата. Такава им била здравната система, но то едното върви с другото", каза още Милев. 

Цоня СЪБЧЕВА