Трябва да имаме ясна визия за бюджета за следващата година и начина, по който бизнесът и домакинства ще се справят с кризите. От 1 януари следващата година нищо не е ясно. Това каза в предаването "Лице в лице“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За нас е нужно някой да поеме отговорността от тези, които ще избираме за народни представители, допълни той.

"За мен е важно да имаме правителство, за да може да преминем тази тежка зима в условията на война, която се задълбочава. На прага сме на глобална рецесия в света, която може да удари икономиката истински, защото ние все още сме в растеж“, коментира синдикалистът.

Синдикатът иска правителство и то да приеме устойчив бюджет.

Според Пламен Димитров правителството ще изкара може би до есента и пак ще се стигне до предсрочни избори.

"Ако ни хвърлят на нови избори март или февруари, ще има проблем с представителността на тези избори, защото българинът няма да излезе да гласува. Вот през зимата вещае приоритетен вот за радикални партии, които ще предлагат бързо спасение“, допълни Димитров.

Според него инфлацията, която е 18% в момента, няма изгледи да се успокои.

"Основните стоки и услуги растат драматично. 20-те стоки и услуги, които потребяваме всеки ден са пораснали средно с 45-50%. Олиото е пораснало със 100% за една година“, обясни синдикалистът.

Той каза, че искат малка актуализация на Бюджет 22 заедно с приемането на Бюджет 2023.

По думите му на второ място са нужни газови компенсации. Пари от държавната енергетика няма да стигнат да даваме газови компенсации. Това иска около 200 – 300 млн. с актуализация на бюджета.

Третото е минимална заплата от януари да стане 50% от средната – т.е. рязък скок на минималната заплата от 710 лв. на 850 – 860 лв.

Важно е с каква минимална заплата ще влезем в еврозоната. Няма държава, която е влязла в еврозоната с минимална заплата под 500 евро, каза още Пламен Димитров.