Възможно е в новия бюджет да бъде свит дефицита до 3% и да бъдат намерени допълнително 800 млн. лв. за ръст на възнагражденията, за да се компенсира 100% инфлацията. Tова заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че все още няма сериозен спад на цените на основните стоки и услуги, което натоварва допълнително бюджетите на домакинствата.

"Има намаление на ръста на инфлацията, което не означава,че има намаление на цените. Това трябва да се прави разлика, но тя все още е двуцифрена, което само по себе си генерира наистина сериозни допълнителни напрежения в бюджета на всяко едно домакинство. И затова аз смятам, че ключовият въпрос на бюджет 2023 е как ще отговори на тези очаквания на хората, които поради политическата криза бяха отлагани с месеци и месеци, но вече няма на къде", каза Димитров.

Според него, е възможно да бъде постигнат този бюджетен дефицит от тези прословути 3%, при това със заложени разходи за увеличение на заплатите около 700-800 млн. допълнително - това, което беше заложено в предишния бюджет.

Той припомни, че там бяха заложни около 540 млн. увеличение на разходите в средното образование за заплати и около 150 млн. допълнително за общините и някои други сектори, които не бяха получили никакво увеличение миналата година.