Пролетен Панаир на книгата 2024 за поредна година е мястото, където хората имат възможността да се запознаят с новите книги на книжния пазар. Това каза Петя Господинова – зам.-председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"Правим всичко възможно изложението да бъде по-разпознаваемо и по-полезно за нашите читатели. През годините се провежда в различни формати, като след пандемията се наложи да излезем на открито. Получи се прекрасно и хората го възприеха. Сезонът е подходящ: слънце, литература, книги, автори, издатели и време за много споделени литературни истории".

Органзаторът сподели още, че тазгодишният панаир ще продължи 10 дни, като по този начин ще даде възможност на повече хора да посетят събитието. По време на панаира издателства от цялата страна ще имат възможност да представят на читателите си своите издания, като в програмата са включени премиери и представяния на книги, срещи и разговори с автори, преводачи и издатели.

За най-малките посетители има специални събития, като сцената на Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е най-голяма и ще започне на 27 май, а кулминацията й ще бъде на 1 юни – Деня на детето. "За нас най-малките читатели са най-важни. Тази година детският фестивал е под мотото:  "Приключения без край" и ще има 8 международни детски автори, които наистина са невероятно популярни имена, като Барт Муярт – един от най-четените съвременни детски автори, Хана Голд, Аличе Копини, Тим Колинс, както и с много любими български детски автори".

Дейността на Асоциация "Българска книга" е в посока популяризиране на книгата, като се прави всичко възможно да популяризира книгата, за да може тя да стигне до всички, каза още Петя Господинова и обясни, че всеки, който посети изложението, ще могат да се докосне и до съвременните български писатели. "Истината е, че през последните години най-продавани са книгите от български писатели. Миналата година беше годината на Георги Господинов. Той повлече крак, но и преди това винаги в челните класации най-продавани са заглавията от българските автори, което е прекрасно".

Според нея трябва да се направи и малко повече от страна на държавата в посока да се осигури възможност да се превеждат български автори в чужбина, "защото имаме изключително качествена литература, която трябва да достигне до всички европейски държави", заяви тя и добави, че ще има различни игри, ателиета, разговори, ще се четат приказки и децата ще се забавляват.

Културната програма на събитието на Пролетния панаир на книгата е много богато наситена с над 110 заявени участия, като 40 от тях ще се случат на шатрата на културната програма, всички останали събития ще се случат във всяка една от шатрите на съответното издателство. "Ще има срещи с изключително интересни съвременни български писатели, като някои от тях са Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Деян Енев, прекрасната Катя Антонова, на която всички деца много ще се зарадват", разказа Петя Господинова и допълни, че на Панаира на книгата ще има и интересно чуждестранно участие. 

Пролетният панаир на книгата ще се проведе от 24 май до 2 юни в парка пред Националния дворец на културата, като работно време ще бъде от 10.00 до 20.00 часа.