БСП не се чувстват предадени от Румен Радев и няма полза за партията да влиза във война с президентската институция. Това заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП и член на Националния съвет на БСП Петър Витанов, информира БНТ.

"Няма полза за БСП да влиза във война с президентската институция. Обикалям цялата страна и не считам, че социалистите се чувстват предадени от Румен Радев. По-скоро има едно объркване от постоянните нападки към него, защото той е човекът, който се ползва с най-високо обществено и политическо доверие“, коментира Витанов.

БСП може да тръгне по нов път след Конгреса през февруари. В момента партията е скарана с всички и във вътрешен, и в международен план, коментира още той.

"Истанбулската конвенция в момента се използва като дъвка. Никой не иска да ни налага нито трети, нито пети пол. Ние имаме решение на Конституционния съд и винаги сме се съобразявали с него. Но трябва да кажем ясно, че 95% от тази Истанбулска конвенция третира насилието над жените. И ние се солидаризираме в тази ѝ част", напомни Петър Витанов.

Според него няма да има кабинет нито с втория, нито с третия мандат, а отново ще има предсрочни парламентарни избори.