Единствената ни вина е, че мислим различно от тясното ръководство на БСП. И че поискахме да поемат отговорност довели до изчезването на БСП от политическата карта на България. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на "Фокус“ ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП и един от изключените от БСП на 50-конгрес Петър Витанов. "Този конгрес беше еталон, организиран по най-добрите стандарти на Павлович и Дзержински. Трима професори, 10 души от младежката организация са изключени, оставете ме мен. Нали дойдохме с обещание за реформа, за обновяваме. Според мен нещата, които се случиха са меко казано антидемократични, бих ги нарекъл мракобесни“.

Няма как да има превратаджийство, ние пожелахме да гласуваме текстове, които да прекратят правомощията на председателя – съвсем открито, честно, почтено пред всички го направихме, нямаше нищо тайно, превратаджийско и т.н., обясни Витанов. "Аз не се сърдя на никого, но считам, че това, което направиха, ще доведе до още по-лош резултат на следващите избори. Ето, днес 120 души са напуснали в Пловдив.“

Да се откажеш от човек, който го обичат 90% от хората в Перник, това значи, че трябва да отидеш спешно на лечение при д-р Цветеслава Гълъбова, категоричен е Витанов. "Когато не можеш да овладееш негативните процеси в тази партия, не можеш да спреш напускането, демотивацията, роенето, но не всички са ангажирани с левицата. Удобното извинение е да се пришият към някой сатанизиран или да ти кажат, че опитваш да търсиш лично кариерно развитие. Не е. Въпросът е, че нас наистина ни боли за това, което се случва в партията. Тези хора ще доведат до нейното пълно ликвидиране. И после как всичко това ще се възстанови? Има пълна делегитимност на ръководството, нашите идеи никой не може да ги вземе“.

Цоня СЪБЧЕВА