В България понеже се сблъскваме всекидневно с проблемите на нашите граждани, един от най-големите е липсата на справедливост. Такава гигантска пропаст, такъв разлом – това е Марианската падина, такова чудо няма никъде в цивилизования свят. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на социалистите в Европейския парламент, в интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България".



"Дори в най-дивашката капиталистическа държава като САЩ, където бизнесът е на почит, изведен е на пиедестал, имаме прогресивно данъчно облагане и се надявам, че не е далеч денят, в който ние можем да говорим свободно за преразпределение на благата у нас", каза той.

Витанов каза, че идеята за прогресивно данъчно облагане на свръхбогатите не може да бъде наложена на държавите членки. ЕС няма инструментите, с които да контролира данъчната политика на националните страни. 

"Опасявам се, че това не може да стане по каналния ред в ЕС, защото, освен ако не се променят правилата, при които ЕС функционира, през европейска политика да задължиш страна-членка да приеме определен вид данъчно облагане не може да стане", обясни той.

Според евродепутата само политическият елит на една страна, след като осъзнае необходимостта от елиминиране на голямото социално неравенство, може да направи промяна в данъчната политика. Той също така изрази своята надежда, че в България ще бъдат проведени такива реформи, с които ще се създаде по-благоприятна среда за чужди инвестиции. 

"Промяна в данъчната политика трябва да стане през дълбокото осъзнаване на политическите елити, че подобно действие е крайно наложително, за да бъдат преодолени огромните неравенства. Аз се надявам, че няма да е далече времето, когато България може да се похвали с много чуждестранни инвестиции и то не заради ниския корпоративен данък, който се плаща, а заради по-добрия инвестиционен климат, заради възможностите за генериране на повече приходи, заради ясна съдебна система – такава, която не е променлива, заради някаква устойчивост на законодателството и най-вече заради липсата на корупция", смята Витанов.

Той се надява българските политици да премислят възможността за провеждане на данъчна реформа в страната ни.

Цоня Събчева