Законът за изкуствения интелект е първият и е много мащабен. Той предвижда определени регулации и ограничения. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти.

По думите му, законът за изкуствения интелект е отнел 3 години и половина и все още не е гласуван неговият окончателен вариант. Това ще стане през април, а част от разпоредбите ще влязат в сила след 2 години.

"Тоест 5 години и половина на практика ще минат от началото на дискусиите до влизането в сила на последните разпоредби от него. Това е един дълъг процес. Но искам да кажа, че понякога законите, които се приемат в ЕП изглеждат много абстрактни на хората. И ето го примера - защото 5 години трябват на обикновения човек в страната-членка да види на практика нашата дейност и нашата работа, ефектът и въздействието от нашата дейност и нашата работа. Но пък рано или късно го вижда. И много често законите, които биват приемани там се отразяват на нашето ежедневие. Мога да дам два или три примера. Да, Законът за изкуствения интелект е един от тях, не е без значение по какъв начин ще бъде регулиран. Това, човекът да остане в основата и винаги да контролира процесите, това че няма да има системи или алгоритми, които потъпкват човешките права, каквито случаи имаше с лицево разпознаване. Ами замислете се, няма да може да отидете на един протест, ако имате лицевото разпознаване и биометричната идентификация. Това, че някой може да стане обект на дискриминация, заради определени алгоритми било то да не ви отпуснат кредит в банката или да не ви назначат на работа, това са все неща, които трябва да бъдат регулирани. Тоест, тази ргулация ще се отрази на нашия живот. Но от друга страна, редица други закони смея да твърдя, намират веднага приложение в ежедневието", добави Витанов.

Той посочи пример, че минималната работна заплата в България беше обвързана със средната работна заплата. Това се направи като следствие на една европейска директива за минималната работна заплата, която всъщност дава тази насока, която беше приета в българския парламент, но това е европейско законодателство.

"Така че тези хора, които днес могат да дишат малко по-спокойно и да водят една идея по-достоен начин на живот, чиято минимална работна заплата е обвързана със средната, го дължат на европейското законодателство. Или пък друго нещо, по което работих в сферата на транспорта. Като координатор там имам най-много дейности. Дружг пример е директивата, свързана с пътната безопасност. Ако извършиш нарушение, което води до отнемане на книжката в чужбина, това отнемане да е валидно на територията на 26-те останали държави в ЕС. Тоест, да върнем справедливостта и да няма безнаказаност. Това например, ще се отрази на всеки един български шофьор. Той трябва да знае, че ако не спазва правилата ще има последици", посочи още евродепутатът Петър Витанов.