Корупционните разкрития по върховете на МВР правят пълноправното ни членство в Шенген невъзможно. Ежедневните скандали отблъскват избирателите и ще гласуват само партийните ядра. Борбата с корупцията не трябва да е предизборно мероприятие. Това коментира евродепутатът Петър Витанов пред "Денят ON AIR". Миналата седмица той съобщи, че няма да се кандидатира на предстоящите избори.

"Водих разговори с представителите на различни политически партии и отказах, защото мисля, че политика може да се прави и от друго място, различно от Европейския парламент или Народното събрание. Оставам ангажиран обществено и политически. Исках да се съхраня в момент, в който имаме абсолютен разпад на политическите партии. Аз принадлежа към левия политически спектър и сега, когато виждам това разслояване, ми е болно", мотивира се Петър Витанов.

"Симпатизирам на Ваня Григорова, имам приятели в Левицата, както и такива в БСП. Много е трудно да се гледа насипното състояние на лявото. Надявам се и трите партии да влязат в Парламента, за да имат левите хора в България, над един милион, свое представителство", добави социалистът.

По повод обявеното "ляво обединение“ от Корнелия Нинова на 1-и май, Петър Витанов е на мнение, че то не само е закъсняло, но и няма да се състои, защото е минал дори срокът за партийни регистрации за изборите.

"Нинова превърна БСП в едно еднолично дружество, приватизирано и ще му види сметката. Третият мандат ще доприключи партията. Ако същото ръководство продължи да управлява БСП, тя няма да съществува след 5 години", прогнозира той.

Евродепутатът обърна внимание, че в листите вече има депутати, които имат 12 години в НС, което предвещава, че няма какво да спре Нинова да се канндидатира за трети мандат, въпреки уставните ограничения за това.

"Пет, шест избора в рамките на няколко години показват, че България е боледуващият човек на Европа. Няма как това да има положителен отзвук. Последиците ще са икономически и социални, защото няма да вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и политически – Шенген и Еврозоната ще почакат. Съмненията за корупция по високите етажи на МВР имат негативен отзвук. Как очакваме някой да ни се довери, когато вижда системи, проядени от корупция. Ние сме зависими от н news pic 2
©
ашите партньори и при такива сигнали, не очаквам добри резултати", каза още Петър Витанов.

Случващото се отблъсква избиратели, който остава с убеждението, че всички политици са "маскари", смята още той.

"Печелят онези с твърдите ядра, с купения или корпоративния вот. Ще спечелят партиите от Сглобката, като ПП-ДБ ще понесе тежки щети заради неспазените си обещания", каза още Витанов.

Една от причинита за "разглобяването на Сглобката" беше невъзможността да разделят онези органи, които се използват за политическа и икономическа бухалка.

"Скандалите ще бъдат заметени вероятно след изборите. А трябва да има сериозни действия срещу политическата корупция в България", заяви Витанов и напомни, че няма нито един осъден политик.

По повод тенденцията евроскептични партии да влязат в ЕП Петър Витанов коментира:

"Те олицетворяват вижданията на своите избиратели. Съвсем естествено е настроенията в националните държави да се пренасят на европейско ниво. На мен ми се иска обаче тези евроскептици да нямат деструктивна роля, а да се стремят да разглеждат Европа като общия ни дом. Хубаво е да се съхраняват памет и традиция, но за добро или лошо имаме общ път само заедно".