Софийски апелативен съд потвърди мярката на Софийски градски съд и остави в ареста обвиняемия Петър Тодоров, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София, предаде репортер на "Фокус".

Свидетел е чул обвиняемия да казва, че е дал газ, за да премине преди пешеходеца. "Това показва самонадеяно поведения на пътя", заявиха от прокуратурата. Непосредствено след инцидента Тодоров е казал, че е "изпил 6 бири" преди да се качи в автомобила си.

Обвинението посочи, че спътничката на Тодоров е дала по-различни показания от останалите свидетели, но не уточни разминаванията.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че клиентът му изразява изключително огромно съжаление. Според защитата престъплението не е извършено с умисъл, а обвиняемият е съдействал на полицията и е оказал помощ.

Софийски апелативен съд споделя извода на Софийски градски съд за наличие на евентуалната съпричастност на обвиняемия към деянието по чл. 342, ал. 3, б. "в“ вр. ал. 1, пр. 3 от НК, наказуемо с "лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, за което Тодоров е привлечен към наказателна отговорност, както и съществуваща реална опасност от извършване на престъпление.

Налице са множество гласни, писмени, веществени доказателства и заключения на експертизи в подкрепа на обоснованото предположение. Независимо от чистото съдебно минало на обвиняемия Тодоров, от писмените доказателства по делото е видно, че в миналото е управлявал МПС след употреба на алкохол, а в периода 2010 – 2020 година има 4 нарушения по Закона за движение по пътищата, което го характеризира като личност, с висока степен на обществена опасност, която не спазва установения в страната правов ред.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.