Нека да отдадем своето уважение и благодарност на хилядите колеги от Гранична полиция, които са героите на тази година и във времето назад, което е изключително тежко за тях. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на церемонията по полагане на венци пред Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния им дълг. Събитието се проведе в градинката пред църквата “Св. Седмочисленици", предаде репортер на Агенция “Фокус".

"С риск за живота и здравето си, те охраняват границата на България и на ЕС. Нека да отдадем почит на тези достойни мъже и да сведем глави към колегите, които за съжаление, изпълнявайки служебния си дълг изгубиха живота си“, допълни Тодоров.

Относно трупове на тримата мъже, намерени в джип в местност близо до българо-сръбската граница и град Трън и информацията, че са били преследвани от бус, Тодоров коментира, че МВР проверява всички възможни версии и сигнали. Той добави, че има заведено досъдебно производство и назначени множество експертизи, които ще се произнесат за причината на смъртта. Нашите служители на границата спазват всички етични правила и норми за отношенията спрямо лицата, които нарушават нашата граница, такова нещо не е вярно", бе категоричен главният секретар на МВР по повод писмо на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович до българското правителство, в което тя иска информация дали българските гранични власти задържат незаконно и малтретират бежанци.

На въпрос докъде върви разследването за загиналия български граничар, Тодоров посочи, че има напредък. “В неделя имахме среща с министъра на вътрешните работа на Турция. Той каза още, че предстои произнасяне на присъда като най-вероятно извършителят няма да бъде екстрадиран, а ще излежи присъдата си в Турция.

Петър Тодоров коментира и скандалния случай с разменените бебета от столичната АГ “Шейново" като заяви, че има досъдебно производство, назначение ДНК експертизи и със съответно съдебно решение съдът ще се произнесе.