Българското кино днес е по-живо от всякога. Това каза Петър Тодоров, директор на Националния филмов център в ефира на Радио "Фокус" в сутрешния информационен блок "Добро утро, България". "Киното търси своите теми и зрители, намира ги много често. Българското кино е добро", смята Тодоров.

На 13 януари - Денят на българското кино директорът на Националния филмов център коментира, че в София, Пловдив, Бургас и Варна всеки ще могат безплатно да гледа различни прожекции по случай празника.

"Тази програма, от документално и анимационно кино, ще се случва в София, Пловдив, Бургас и Варна. Там хората ще могат да отидат да гледат тези филми. Тъй като документалното кино и анимацията, за съжаление, нямат големи традиции в показа в киносалоните,  ние се опитваме тя да получи видимост, да видят хората, че правим добро документално и анимационно кино.", обясни Тодоров.

Той посъветва хората да гледат българско кино: "Съветът, който бих дал е да идат да гледат българско кино и да видят, че то е едно европейско кино, на европейско ниво и наистина си струва".

Директорът на Националния филмов център заключи, че има нужда от подкрепа, има нужда от това зрителите да влизат в киносалоните, като обясни, че самото ходене на кино е едно социално преживяване и то никога няма да изчезне.

"Има много добри филми, които предстоят да излязат и си заслужават да бъдат гледани", каза в заключение Петър Тодоров.