Системите от активна и пасивна безопасност помагат да не предизвикаме ПТП, те могат да спасят живота ни. 

По темата автомобилният експерт Петър Спасов разказа в рубриката "Визия Нула“ на Радио "Фокус“ за видовете системи за безопасност, като даде няколко примера за тяхното действие: "Системите за активна безопасност са създадени с цел да предотвратят възникването на ПТП тогава, когато това е възможно. Това са антиблокиращите спирачки, система за стабилност, ABS. Пример за такава система е системата за намаляване на риска от челен удар, направлявана от камера и/или радар. Тя подпомагат водача да предприеме правилните действия и дори да се намеси вместо него, за да бъде предотвратено ПТП“. Системите за пасивна безопасност са: колани, въздушни възглавници, облегалки за глава и  са  разработени с цел "тогава, когато възникне ПТП, те сработват като намаляват вредните въздействия върху хората в автомобила и свеждат до минимум нараняванията и смъртните случаи“.  

Една от интересните системи за безопасност преценява когато водачът е уморен: "Тази система следи колко често водачът се налага на прави корекции на волана с цел да поддържа траекторията на движение. И когато това се случва често, това е индикация, че концентрацията му не е достатъчно добра и той е уморен. В такава ситуация системата започва да извежда визуални предупреждения, които обикновено са символ на чашка с кафе,“ разясни още Петър Спасов.  

Една сравнително нова система е системата eCall – аварийно повикване, тя сработва когато възникне ПТП и въздушните възглавници се задействат – това е индикация, че ПТП е било сериозно и има възможност да има пострадали. Система eCall автоматично прави връзка с телефон 112, като паралелно се изпраща информация за вида на автомобила, посоката на движение и мястото на инцидента: "Понякога тази система наистина спасява човешки животи, защото ако водачът е толкова тежко пострадал, че не е в състояние да се свърже със 112, системата ще го направи автоматично“.  

Автомобилният експерт посъветва когато се избира нов автомобил да се вземат под внимание освен атрактивните му качества, но и системите за пасивна и активна безопасност.  

По повод за зачестилите случаи с възрастни шофьори зад волана, водещата Цвети Капитанова изрази мнение, че това е един много спорен въпрос, като в различните държави практиката е различна. Според нея не могат да се отнемат шофьорските книжки на възрастните хора, но трябва да има по-стриктни проверки на здравословното състояние на възрастните шофьори. "От ЕС се предвижда след навършване на 70-годишна възраст свидетелствата за правоуправление навсякъде да бъдат валидни 5 години, като се минава през пълна медицинска комисия“.   

Петър Спасов подкрепи мнението на Цвети Капитанова, като допълни, че е важно контролът, който се извършва при подновяването на книжките да бъде стриктен и действителен, като се взима решение съобразно действителното здравословно състояние на възрастните шофьори.