Беновска посрещна адв. Петров в ефира на “Беновска пита" и каза, че не може да го обяви като председател на правната комисия, защото Борисов е заявил, че май Стою Стоев ще я оглави. Петров коментира, че пазарлъкът продължава и т.нар. джентълменско споразумение в пленарна зала е било поставено като условие за работата на парламента. По отношение на Стоев Петров заяви, че това е политическо назначение и ако бъде избран за председател, това ще е плод на политическа договорка, но не и на лични качества, които има. “От коалицията на Продължаваме промяната и Доносническа България внесоха нарочно решение, за да бъде избран той като председател. Такова нещо не съм виждал - само за една комисия да бъде избран председател и то конкретно лице. За пореден път парламентът се превръща в поле на политически договорки, а не на експертна работа, каквато би трябвало да има" коментира Петров.  

 

Беновска попита какво предстои в сряда по правните въпроси, неразривно свързани с желанието да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев. Адв. Петров отговори, че в следствие на договорките между ГЕРБ, ПП и ДБ, а не поради нуждите на обществото, ще бъде разгледани пакетите от законопроекти за промени в НПК, както и законопроектът на “Възраждане" за промени в закона за съдебната власт, касаещ разследването и отстраняването на главния прокурор. Беновска отбеляза, че “Възраждане" тогава са играли “валс" с Бойко Рашков, а Петров обясни, че Рашков от позицията си дългогодишен експерт в областта е дал обективно становище. “На 25-ти април и конституционният съд, отклонявайки искането на ГЕРБ, да се произнесе дали е конституционно допустимо следствието да бъде независимо и да бъде извадено от прокуратурата. Конституционният съд каза, че следствието е независимо, а къде ще бъде поставено организационно, зависи от законодателна идея и предложение. Според мен пътят е открит към разглеждане и приемане на нашия законопроект. Това предстои да се случи в сряда. Виждаме все повече новаторски идеи, които мен ме притесняват, от страна на правосъдното министерство, освен че предложиха съдия да разследва главния прокурор, сега предлагат да има и наблюдаващ прокурор, който да следи работата на този съдия. Не знам дали няма да видим и компютърен експерт, който да наблюдава този наблюдаваш прокурор" коментира Петров. Беновска попита защо се случва това кръвосмешение, което граничи с нареждане от Щатите, както при идването на Джим О'Брайън. Петров подчерта, че контролирането от т.нар. евроатлантическите партньори не трябва да се поставя под съмнение. Той коментира, че предложението на “Възраждане" е за връщане на следствието, а предложението на правосъдното министерство никога не е било прилагано и не се знае как работи на практика. “Именно затова създаването на нови разследващи фигури би следвало да бъде погледнато с подозрение и недоверие дали ще изпълни заявените искания и желания от страна на изпълнителната власт. Това е опит да се покаже някаква реформа, която няма да работи и считам, че в следващото или по-следващото НС това да бъде отново променяно" заяви адв. Петров.  

 

Беновска отбеляза, че вчера привечер ПП и ДБ най-накрая са се срещнали с Мария Габриел и групата около нея и внезапно се е появил и Бойко Борисов. Тя коментира, че Габриел е била по-остро в изявлението си на срещата с ГЕРБ и е казала - в моето правителство, моят правосъден министър. Адв. Петров коментира, че в България не се цели справедливост, а управление от типа - аз казвам кое е справедливо или не. Той припомни, че предишният правосъден министър Янаки Стоилов отново е внесъл подобно искане, а следващият - Надежда Йорданова - е бил попитал от ВСС какви са фактите, с които се уронва престижът на съдебната власт, а Йорданова е отговорила, че няма такива. “Нека българските граждани знаят, че внесено искане не означава, че то ще бъде уважено, поради обективни факти, така както следва" подчерта Петров.  

 

“Дали главният прокурор Гешев ще събере кураж да се появи на форума в сряда - предполагам, че ще се прибере дотогава от Щатите? Там е на някакви срещи с еврейски общности" попита Беновска. “Да не кажем инструкции" каза Петров, но заяви, че докато той е бил народен представител в 2 НС, Гешев се е явявал в правна комисия на изслушвания, които са били свързани с персонални атаки срещу него. Беновска отбеляза, че много ешелонирано се е защитавал, без да губи самочувствие, с аргументи. Адв. Петров потвърди и каза, че Гешев е очаквал да бъде нападан и да му бъде искана оставката за нарушения на закона, които според всички той е извършил. “Няколко пъти сме протестирали за неговата оставка пред кабинета му и от “Възраждане" сме заявили това, което можем да заявим и не е нужно да търсим медийно внимание с изяви, които не водят до никакъв резултат, както исканията за неговата оставка от страна на съответния министър. Видяхме предното претърпя неуспех. Най-доброто, което може да направи главният прокурор, е да подаде своята оставка, тъй като личността му предизвика доста разнопосочни мнения" каза Петров. Беновска  отбеляза, че 6-ма от прокурорската колегия са внесли искания във ВСС за неговата оставка, а после се е прибавила Апелативна прокуратура, Мария Габриел, правната комисия отива в ръцете на Стоев евентуално и главният прокурор е обвинен от своя заместник Борислав Сарафов, че е потънал в дълбоката политика и я смесва с правосъдието. “Колко конституционно издържана би била тази процедура, ако ВСС седне на заседание, при положение, че на ВСС му е изтекъл мандатът?" попита Беновска. Петров коментира, че НС е избрало квота от 11 членове на ВСС, инспекторите не са избрани. Той подчерта, че главният прокурор може сам да си подаде оставката, защото действията и личността му умишлено или не са били сатанизирани в обществото и когато то бъде убедено, че този човек не си върши работата, е много трудно това да бъде поправено. Беновска коментира, че Гешев има своите недостатъци и има забележки към много от процедурите, които е трябвало да извърши, спрямо високопоставени политици. “Ние ставаме последователи на фейк нюз. Сега ще напиша, че Петров ходи с червени прашки" каза Беновска, а Петров добави, че в-к “Дневник" веднага ще го препечата.  

“То е оправдание с личността на главния прокурор, че съдебната реформа в България не се извършва, защото този човек е на това място и ако той не е там, правосъдната реформа ще протече по мед и масло" коментира Петров. Беновска отбеляза, че се подозира, че Борислав Сарафов се гласи да застане на поста на главен прокурор. Петров потвърди, че тази политическа игра се гласи, защото ако той не застане на тази позиция няма как ПП и ДБ да водят своите политически кампании и срещу кого, защото винаги водят противоличностна кампания и ако не е Гешев, те имат нужда от нов сатанински образ, заради когото няма да мине, уж, съдебната реформа. “Това се опитваме да избегнем и се надяваме да го направим в сряда на първо гласуване" изрази надежда Петър Петров.  

 

Беновска коментира, че 2 часа след като президентът Радев се е изказал храбро на 6-ти май, че партиите трябва да внимават в картинката и да си свършат работата, Борисов е дал пресконференция, на която казва, че ще докара един европеец, много образован, хубав и умен за министър-председател, а Беновска го е попитала къде в България има неопетнен човек. 

Беновска попита адв. Петров дали Мария Габриел ще мине като избор в тази ситуация като Хари Худини, който се справя с всички трудни предизвикателства. Петров отговори, че политическият опит показва, че никой, заемал позицията на премиер не е бил обичан от българското общество и след като заеме позицията не е бил гледан с добро око. Беновска подчерта, че българина го научиха да мрази, но дори и да мразиш един човек, ако той има качества, му ги признаваш, все пак. “Има ли Мария Габриел качествата на водач?" попита Беновска. Адв. Петров коментира, че ако Габриел ги има, най-малкото щеше да бъде водач на политическата партия. Беновска отбеляза, че тя е високопоставен европейски комисар, зам.-председател на ЕНП. Петров подчерта, че издигащите я искат тя да заеме най-висша форма на държавно управление на България и тук тя трябва да бъде доказана и затова помоли да бъдат посочени нейни успехи и достойнства в България, които има до настоящия момент.  

Петров призова да бъде попитан някой жител на северозападна България какво е усетил от иновациите, с които се е занимавала Габриел, от информационните технологии и цифровата икономика. “Обикновеният отруден гражданин, който взима 800-1200 лева в регионите Монтана, Враца и Видин нищо не е видял от нейната работа. Последното нещо, с което асоциирам цифровата икономика е цифровизацията, която уж се проведе преди 10-тина години в България, когато бяха откраднати 15 млн лева за реклами и нямаме нито цифровизация, нито парите видяхме къде са, а българите намразиха един добър театрален актьор. Това се прави в момента - театрална режисура" заяви Петров. Беновска каза, че това е едно от европейските лицемерия. 

 

“Кой е този неопетнен, ако Гешев е негоден за тая работа, който ще стане главен прокурор и който ще има смелостта да започне да разследва големите - кой къде си е изнесъл парите, къде ги е открил, какво е приватизирал и какви ли не работи?" попита Беновска. Адв. Петров подчерта, че “Възраждане" искат да наложат процедури и политики, имат законопроект за съдебната власт, който казва на директора на Националната следствена служба, след като стане независима, той да разследва главния прокурор, без да се казва кой ще е той. “Аз съм сигурен, че България има доста кадърни и можещи прокурори, които могат да извършат обективни разследвания. Има и добри следователи, които да разследват “големите", но не е добре да се съсредоточаваме върху конкретна личност, защото това винаги е повод за разделение между едни и между други групи от обществото" подчерта Петров. Беновска коментира, че трябва да има критерии за качества. Петров заяви, че трябва да се наложат критерии и да не бъдат допускани кадри без необходимите качества и с нечисто морално и съдебно минало, без да се съсредоточаваме върху личността. 

 

“Не ви ли претопяват вас “Възраждане", чухте какво каза Борисов - ще седите един ден, ако станете първи във властта и ще умувате и ще се чудите какво да правите?" попита Беновска. 

Петров отговори, че продължават да отстояват всички заявени политики, а Беновска отбеляза, че те правят общ фронт срещу “Възраждане". Петров подчерта, че това е било винаги в НС. Той заяви, че не подкрепят еврото, налагането на джендър идеологии, финансиране на НПО-та, закона за домашното насилие и т.н. 

 

“Защо БСП се изложиха така като събраха само 35 000 подписа?" попита Беновска, а Петров отговори, че това недоверие е в отговор на тяхната въртелива политика. “Няма как да ни претопят - ние сме последователни, а и виждаме, че целият фронт се прегрупира и те променят своите обещания. Нали щяха ПП да бъдат анти-ГЕРБ, да разкриват далаверите и какво се получи - обща законодателна програма, общ кандидат гласуван за председател на НС, лидерски срещи за правителство, евентуално и г-н Стоев за председател на правната комисия. Къде точно те не претопиха вота на техните избиратели - 620 000 души гласуваха за тях, а не за да правят общо правителство с ГЕРБ" подчерта Петров. 

 

“Как оценявате поведението на президента Радев от ЮАР, тази ирония и нещата, които намеква - кой стои зад това да се махне Гешев, уж, под формата на реформа и какъв ще го играе той? По Конституция той трябва да одобри назначението на ВСС" попита Беновска. 

Петров коментира, че Радев вече влиза в реториката на “Възраждане", но закъснява, защото преди 3 години прокуратурата на Гешев е искала заличаването на “Възраждане", но е претъпяла крах и тогава “Възраждане" са протестирали срещу това. “Това, което се прокламира като искане закъсня, но мога да се съглася, че и президентът вижда, че това са политически прокламации и трябва да видим стои зад тях - този, който седи зад Габриел, е този, който я издига" коментира Петров. Беновска отбеляза, че по-широко става въпрос за политикоикономически и геополитически интереси, а Петров се съгласи, че България е апетитна хапка за евроатлантическите партньори, които са господари на българското общество и политика. Беновска коментира, че 5 от 8 в списъка “Магнитски" в световен мащаб са българи. Адв. Петров заяви, че САЩ гледат на България като на колония и затова Костадинов казва, че Херо Мустафа може да бъде сложена на поста премиер, а и преди дни Бил Клинтън е бил в България, на което са припомнили негово изказване на предишната визита в България при Петър Стоянов, че българите ще запомнят това посещение. “Вече над 24 години не можем да се отървем от последното посещение на поредния американски чиновник, който се разпореди какво да се случи и тогава, и сега" заяви Петров.  

 

Той коментира, че когато българинът си попсува няколко минути вътрешно му олеква. Беновска изрази надежда “Възраждане" да гледат накъде ще расте и ще се развива България. “България е една от най-старите държави в света и трябва да се развива така, че българските граждани да живеят по-добре и да се съхраним като нация, да постигнем национално обединение, което не можем да постигнем последния век и половина, поради вътрешнополитически процеси и желанията на великите сили, евроатлантическите партньори да се възползват от българската държава. Това са двете цели, към които ние водим България от 2014 година и са записани в нашия устав. Да се надяваме, че ще успеем да ги постигнем чрез божията помощ и доверието на българския народ! Няма да подкрепим чуждо правителство, само на “Възраждане" и е необходима цялата власт, за да изпълним тези реформи и тези огромни цели" заяви адв. Петров.