Всичко е вътре в нас и от нас зависи да намерим пътя към себе си и да тръгнем по пътя на себепознанието и себеразвитието. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ биоенерготерапевтът и съосновател на Център за личностно развитие “Любов и Творчество" Петър Петров.

Всички здравословни проблеми у човека идват от емоциите – страхове, притеснения, неприемането. Нужно е да се стигне до първопричината, тя да се осъзнае и да се изчисти, за да се излекува и тялото на човека. "Най-важното е осъзнаването, до което всеки трябва да достигне сам. Без ние да осъзнаем и да приемем, ние няма как да се развиваме, няма как да се случат нещата в нашия живот,“ каза той.

Терапевтът и консултант по личностно развитие Евдокия Кукова е категорична, че човек трябва да поеме отговорност за живота и действията си и трябва да осъществява контрол върху емоциите си. Това ни помага да се осъзнаем и да разберем защо дадени неща ни се случват или докъде сме стигнали по пътя си, смята тя.

"Тук идеята е да се самонаблюдаваме какво мислим, какво излъчваме като мислоформи, какви действия извършваме, в каква посока се движим, и реално как се отразяват всички тези действия върху нас, има ли нещо, което променяме и защо и как го променяме,“ обясни още Петър Петров и добави, че мислите са енергия и затова се работи чрез мисли, мислоформи, реч и намерения – това са оръжията на новото време.

Според Евдокия Кукова когато един човек е под ефекта на емоция наистина губи връзка с реалността. "Буквално почва да живее в съвсем друга реалност, в съвсем други обстоятелства, интерпретации и т.н. И ако човек не развие това самонаблюдение, много трудно може да се осъзнае, да се усети и да спре. Но когато човек започне да прави връзката, нещата стават много лесни,“ каза тя.

Втората стъпка след осъзнаването е много важна – това е себекоригирането, да видиш проблема и осъзнато да коригираме, реално да променим това действие, обясни още биоенерготерапевтът. По думите му човек трудно би се справил сам с това и затова е много важно да има ментор, който да го насочва. "Реално без човек, който да те води за ръката, да те хване и да те изведе по пътя, е много трудно. Нужно е да ти даде обратната, различната гледна точка, да ти покаже че има и друга страна на нещата. Личното менторство е много важно – човек да хване някой и да го преведе през пъти му към него.“

По думите на Петър Петров хората в едно семейство, в един род са свързани с кармични договори и имат кармична зависимост един с друг. "Човекът срещу нас е нашето огледало и го провокираме да реагира по определен начин, а той провокира нас ние да реагираме по определен начин, така си натискаме взаимно бутоните. Тук въпросът е на какво ниво на съзнание се намираме, и ако единият е малко по-съзнат, той вече ще приеме, ще се огледа в това и ще го намери в себе си реално. И тука идва промяната. Така можем да разплетем пъзела и да се намесим, да се синхронизираме, за да можем по-лесно да вървим напред,“ обясни той и допълни, че от кармата трудно можем да избягаме, но има начин как да я отработим и да я изчистим.

Евдокия Кукова допълни също, че много добре се съчетава работата й с тази на Петър Петров, защото по този начин успяват да обхват целия спектър от нива за работа. "В работата си що се отнася до отношенията между хората аз помагам на моите клиенти именно да видят, да осъзнаят и стъпките, по които да променят първо себе си, после и партньора си.“