Инициираме този брифинг, тъй като ние от Възраждане още на 25 октомври внесохме законопроект за промени в Наказателния кодекс, визирайки увеличение на санкциите "лишаване от свобода“ – завишаване както на долните граници, така и увеличение на максимумите на наказанията във всички тези случаи на ПТП, при които има тежки последици и смърт за невинни български граждани. Това каза депутатът от "Възраждане“ Петър Петров на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Това са случаите на употреба на алкохол, на нарктотични вещества, неправоспособност, шофиране с висока скорост и във всички тези случаи е причинена смърт или средна и тежка телесна повреда“.

Ние считаме, че най-правилната формула за реакция на обществото срещу тези тежки като последици деяния, е драстично увеличение на санкциите, каза Петров. "Именно затова още на 25 октомври внесохме Законопроект, който да позволи увеличение на тези санкции. Предлагаме и една нова санкция, която е временно спиране от движение и временно отнемане на МПС за период от 1 до 2 г., когато шофьорът е хванат след употреба на алкохол и наркотици. Защото считаме, че дори и по някаква причина шофьорът да получи условно наказание, нещо което ние премахваме с нашия законопроект, той не трябва да бъде допуснат до пътя и така се намалява възможността да направи отново същото нещо“.

Имаме положително становище по нашия законопроект от Прокуратурата на РБ и от МВР. "За съжаление той още не е разгледан в Правната комисия на Народното събрание. Постигнахме съгласие с господин Чолаков следващата сряда този законопроект да бъде разгледан в спешен порядък“.