Огромна част от големите политически сили в България, отказват да говорят и да видят цели части от действителността, в която живеем. Всъщност, войната е слона в стаята и ако в рамките на политическата кампания не се говори за тази война, то не се говори за едни от основните причини затова накъде върви България и по-важното, накъде би могла да тръгне страната. Това заяви в интервю за Радио "Фокус“ Петър Москов, водач на листата на "Консервативно обединение на десницата“ в 3 МИР. Той посочи, че вече дори и ясните пропутнски елементи в българската държава, като че ли са капитулирали вербално.

"Радев и кликата около него, служебното правителство с военния министър, те вече се срамуват да изразяват открито това, за което са пратени в българската политика, а именно да защитават руския интерес. Защото става невъзможно за защитаване. Не е важно обаче да дадем оценка на различните политически партии, а да кажем, какво е нужно и какво е решението за България, защото агресивната война на Русия навлиза в нова фаза. Обявява се мобилизация, дрънка се оръжие и всякакви маски са паднали. И докато това вещае една затегната и грозна обстановка в Украйна, нека да припомня позициите на КОД в началото на тази война.

 Още през април казахме, че ни очаква дълъг конфликт, че тази агресивна война няма да свърши за три дни, както вещаеха любителите на Путин, нито пък украинците ще се предадат. За България обаче това означава регион в трайна нестабилност, регион лишен от усещането за сигурност, а регион, в който няма сигурност и предвидимост – няма инвестиции, няма и силно развиваща се икономика, защото хората не планират живота си на такова място.

Тогава ние казахме, че България трябва да изиска на Съвета на ръководителите на държавите от НАТО, такива гаранции за сигурността си, такова реално военно присъствие на територията на страната, което да направи невъзможно продължаването на руската агресия на територията на България, за да се върне усещането за спокойствие в хората“, категоричен бе Москов. Той посочи, че по този начин светът също ще гледа на този регион като на сигурно място.

"Така ще гарантираме не само сигурността си, но и инвестициите няма да бягат от нас. Това наше предложение беше отхвърлено от Народното събрание и заменено с решение взето от ГЕРБ, ПП, БСП и ДПС, че България ще противостои на все по-нарастващата нестабилност на изток от нас с формиране на батальон за бързо реагиране под българско командване, който тепърва трябва да се изгражда. Т.е. нуждата да обявим на българското общество и на целия свят, че България е сигурно място и  реално защитена от силите на съюза за сигурност към, който принадлежим, беше заменена от фиктивния разказ, че ще формираме някакъв батальон. И то беше защото мнозинството, което постигна това нещо имаше една единствена цел – не да защити сигурността и териториалната ни цялост, а да удържат БСП в управлението. Ето това са целите на реалната десница и постиженията на хората, които днес говорят от името на дясното от парламента.

България като член на НАТО трябва да изиска гаранции с максимално военно присъствие на собствената си територия, за да може следващи агресивни ходове на режима в Кремъл да не могат да бъдат допуснати. Нищо от това не беше направено и сега сме в същото това положение, както когато беше гласувана декларацията за сформиране на батальон, който да реагирал бързо на територията на България. А сега войната влиза в нова агресивна фаза. Трябва човек да е глупав или категорично безволев, за да рискува сигурността и икономическия интерес на България, заради това да държи БСП като собствен коалиционен партньор. Толкова за това дясно управление“ “, категоричен бе д-р Москов.

Десислава ВАСИЛЕВА

Повече вижте във видеото!