Българското правителство трябва да предприеме четири стратегически стъпки за да сложи край на кризата с цените и енергетиката. Това заяви д-р Петър Москов, председател на "Консервативно обединение на десницата" и водач на листата във Варна, съобщиха от партията. 

Ето и предложенията, които КОД предлагат за излизане от кризата: 

 

1. Категорично скъсване на енергийната зависимост от Кремъл. Причината е, че Газпром се държи като наркодилър, а не като прогнозируем търговски партньор.

2. Спешна отмяна на споразумението за възстановяване и развитие за затваряне на 40% от българската въгледобивно енергетика.

3. Незабавно да започне проучване на собствените енергийни източници на страната ни.

4. Започване на разговори с ЕС за отпадане на левия политически данък за въглеродни квоти, който допълнително оскъпяват енергоносителите.

"Тези 4 стъпки са изключително важни, защото падането на цената на енергоносителите веднага ще се отрази и върху всички останали цени на пазара и ще намали драстично издръжката на домакинствата. Именно главоломното покачване на цените на енергоносителите е причината за галопиращата инфлация.

Четирите стъпки за овладяване на кризата могат да бъдат реализирани само от отговорно дясно мнозинство. Такова силно мнозинство според КОД може да се обедини около три важни ЗА-та:

ЗА спешни стъпки за откъсването на България от орбитата на  Кремъл.

ЗА лустрация и премахване на порочните практики на социализма, които гарантират бедност и корупция. Липсата на лустрация е причината за несъстоялия се политически преход в България и за огромната корупция, която унищожава пазарната икономика и демокрацията.

ЗА защита на традиционните семейни и християнски ценности, за да не позволим нашия ЕС да се превърне във втори Съветски съюз. Българинът е европеец от преди да има ЕС. Повече от хилядолетие България се е градила и оцелявала на основата на християнската, европейска култура. Точно тези европейски ценности и това самочувствие са ни съхранили като европейци, християни и българи през петте века, когато сме били част от Османската империя. Точно тези ценности ни правят европейци и всеки опит да бъдат неглижирани и потъпкани е престъпление не само срещу българския, но и срещу европейския дух", допълва още д-р Москов.