Днешна Македония няма нищо общо с това, което е била преди 30, 60 или 100 години, съвсем други сили и фактори определят нещата. За съжаление обаче, македонският политически елит не може да разбере нещо много важно и ключово, че пътят на Република Северна Македония към по-добро бъдеще, минава през жълтите павета в София. И това е процес, който е ясен и категорично заложен не от днес, а още отпреди 150 години. И когато Скопие не може да осъзнае този простичък факт, до тогава нещата в Република Северна Македония ще изглеждат така - всеки втори ще иска да напусне Македония.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония, сега изпълнителен директор на БГНЕС.

Той отбеляза, че македонският политически елит през последните 30 години е показал, че не е способен на нищо друго, освен да създава конфликти със съседите: "Ако този политически елит беше способен, днес Македония щеше да бъде член на Европейския съюз и стандартът на живот щеше да бъде много по-висок. През 1991-1992-1993 г. Македония имаше такъв стандарт на живот, който беше по-висок от няколко съседни държави.

Днес Македония е най-бедната държава на Европейския континент. Македонският политически елит е скопен и некадърен. Единственото за което се грижи той е как да доограби, да доунищожи онези малко възможности, които има македонската държава, а младите хора да ги остави без перспектива или поне част от тях, които имат български произход да разберат, че единствената им перспектива е да си вземат гражданството на своите дядовци от преди 70 години и да заминат да живеят нормално по западния европейски свят или в България.  Македонският политически елит е една пълна политическа трагедия", коментира още Колев.

Според него България от наблюдател трябва да стане участник в тези процеси: "Ние като държава носим отговорност за стабилността на Западните Балкани, защото това е нашият български двор. И ние сме тези, които трябва да сформираме политиката на Европейския съюз за Западните Балкани, което означава, че ние трябва да информираме нашите партньори за всички процеси, които текат в момента в Западните Балкани. И тук не визирам само Македония, това, което се случва в Босна, това, което се случва в Сърбия, това, което се случва на Севера на Косово. Става ясно, че има някаква геополитическа игра за дестабилизация на Балканите и особено Западните Балкани. И България тук трябва да бъде не наблюдател, а участник в тези процеси, като стабилизиращ фактор, или фактор, който има преки национални интереси на Западните Балкани да ги отстоява с политиката си. Това коментиране, наблюдаване, емоционални реакции не вършат работа, има конкретни неща, които трябва да бъдат свършени", обясни Петър Колев.