Ще има позитиви и за пациентите, и за медицинската гилдия чрез подписания анекс към Националния рамков договор. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петър Галев, изпълнителен директор на CredoWeb, Националната виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването.

"Много рядко имаме възможност да коментираме позитивно това, което се случва в здравеопазването. Но подписаният анекс е категорично сред фактите, които няма как да отречем, че са позитивни и за медицинската гилдия, и за пациентите. Поздравление за Лекарския съюз, който зае позиция не просто да защити лекарските права, за което е призван, но и да застане на страната на пациентите и така да имаме една ситуация и двете страни в този процес да спечелят и то не малко. Така че наистина смятам, че подписаният анекс и това, което се въвежда с него, ще бъде от реална полза за цялото ни общество", коментира Галев.

По думите му отдавна е имало необходимост част от дейностите, които се правят в болниците, да бъдат изведени в доболничната помощ или в еднодневни болнични престои: "Защото няма смисъл за много голяма част от заболяванията да се постъпва и да се лежи с дни в болница. Така беше досега за гастро- и колоноскопиите, дейности, които са много широко разпространени. Сега, за да бъде това по Здравна каса, човек трябваше да лежи 2-3 дни в болница, без реално да има никаква нужда от това, дори процедурата да се извърши с обща анестезия, след няколко часа човек се съвзема и спокойно може да си тръгне вкъщи. Сега вече се позволява без болницата да претърпи щети, без да се намали сумата, която тя ще получи за тази дейност. Много съществено значение има и увеличаването на цената на клиничните пътеки с около 20%, защото най-малкото трябва да догонят инфлацията, както и гаранцията за минимални заплати, съотношението между заплатите между лекарите, медицинските сестри и санитарите. Тук има на санкции за болниците, които не го направят за 3 месеца, за да видим как ще тръгне да работи този механизъм", коментира Петър Галев.

По думите му всички промени, които бяха подписани, са отдавна търсени и чакани: "Надявам се хората да ги усетят в своите взаимоотношения със здравната ни система".