Петъчният ден в парламента започна без излишно напрежение и емоции. По традиция първи пред журналистите се изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"От срещите, които проведохме вчера, е ясно, че с втория мандат правителство не може да има. Вероятността е нула. Илюзиите на ПП-ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Добър ход е да продължим разговора с тях. Не е важно дали те, дали ние, думичката е "заедно". Само това спасява България от пропастта, към която летим и ще влезем през юни. България изглежда отвратително отвън – неработеща, без отговорна политическа класа“, категоричен е Борисов, предаде репортер на "Фокус“.

След няколко опита за бягство, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков реши също реши да изкаже мнението си за вероятността за съставяне на правителство.

По думите му ГЕРБ-СДС имат три избора. "Ако имат критики към управленската ни програма, няма проблем. Вече е време кои от тези три избори могат да направят – или правителство с ДПС, или нови избори", посочи Петков.

Днес се проведе и срещата между ГЕРБ-СДС и "Възраждане" в парламента. Тя е последната от поредицата срещи на  ГЕРБ с останалите партии. Ето какво казаха след срещата представителите от двете коалиции.

Оттук нататък е наложително да поставим вече на масата обсъждането изобщо на въпроса за евентуална конструкция, можем да поканим всички отново, за пореден път да споделим отговорността, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Диаметрално противоположни сме на ГЕРБ. Ние не изхождаме от това някой да изхожда само от постове и да участва самоцелно в управлението на държавата", каза депутатът от "Възраждане“ Цончо Ганев след срещата.

Във връзка с атентата срещу главния прокурор Иван Гешев беше изслушан вътрешният служебен министър Иван Демерджиев.

Главният прокурор е пътувал сам, не е имало членове на семейството в кортежа в деня на взрива, заяви той. "Многократо е минавал по този маршрут", уточни вътрешният министър. 

Демерджиев коментира и щетите по автомобила. "Аз лично видях автомобила, пострадал от този взрив, има незначителни щети, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сечма в него от рикошета. Няма никакви други щети", подчерта той. И добави, че този автомобил е с най-висока степен на сигурност у нас – по-висока и от този на държавния глава. 

Към момента продължава заседанието на депутати в зала. Предстои да бъде изслушан вицепремиерът Атанас Петканов, както и да бъда гласувани комисиите.

Петъчният парламентарен ден продължава с удължено работно време и без засега без сформирани комисии.